Duurzaam spieren kweken met deze verrassende bron van eiwitten
Bestellen we binnenkort massaal een shake van meelwormen in plaats van de standaard melkeiwitten na het sporten? Volgens Maastrichtse wetenschappers is die kans aannemelijk. Ja, je moet er wat voor over hebben als je spieren wil kweken.
Het staat nog lang niet overal op de menukaart, maar het eten van insecten is bezig met een opmars. Wetenschappers uit Maastricht hebben nu aangetoond dat het eten van meelwormen net zo effectief is voor spiergroei als je gebruikelijke bakje kwark of eiwitshake. Ze concluderen dat insecten net zo goed zijn voor groeiende spieren als zuivel, en dat is een duurzame ontdekking.
Eiwitten uit meelwormen
Om dit te onderzoeken kreeg een groep gezonde, jonge mannen een shake met daarin melkeiwitten óf eiwitten uit meelwormen. Om de baan van deze eiwitten nauwkeurig te volgen, werden er aan bepaalde aminozuren een soort chemische vlaggetjes toegevoegd. Door deze vlaggetjes konden de onderzoekers precies zien in welke delen van het lichaam de eiwitten terechtkwamen. Aminozuren vormen een belangrijke stof in je lichaam, omdat het de bouwstenen van eiwitten zijn. Zonder aminozuren is het opbouwen van spiermassa onmogelijk.
Duurzaam spieren kweken
Uit het onderzoek bleek dat de effecten van de shake met meelwormeiwit (mooi Scrabble-woord) zorgde voor een even grote toename in spieropbouw als de shake met melkeiwit. Zowel in rust als na inspanning. “Binnen een paar uur na inname konden de onderzoekers de aminozuren al terugvinden in het spiereiwit van de deelnemers, wat laat zien dat je letterlijk bent wat je eet”, aldus de onderzoekers in De Telegraaf.
In mei 2021 werden de gedroogde gele meelwormen al door de Europese Commissie goedgekeurd als voedingsmiddel voor mensen. Voorheen werden meelwormen al wel buiten Europa gegeten, maar in EU-landen werd het vooral als veevoer gebruikt.
Insecten enteren het westerse dieet
Deze ontdekking is een goede stap in de richting voor een alternatieve, duurzamere manier om eiwitten te verkrijgen (en dus om spieren te kweken). De wetenschappers uit Maastricht zijn dan ook positief gestemd over de toekomst. “Insecten kunnen op een meer duurzame manier op commerciële schaal geproduceerd worden dan veel traditionele dierlijke eiwitbronnen. Insecten zullen in de komende jaren hun intrede doen in het Westerse dieet.”