Sparen tijdens inflatie: het stappenplan voor een financiële buffer
Misschien is het niet makkelijk tijdens inflatie, maar een beetje geld sparen voor een financiële buffer is in deze tijden geen overbodige luxe. Check vooral eerst even hoe je kunt besparen op vaste lasten, om vervolgens een simpel stappenplan te hanteren.
Niet iedereen heeft genoeg geld om serieus te beleggen, niet iedereen neemt de gok om te investeren in crypto. Sparen is minder populair geworden, vooral door spaarrente, maar het is beter dan geld over de balk smijten in deze tijd. Of de spaarrente tijdens de inflatie omhoog gaat? Nou, reken daar maar niet op. Een klein lichtpuntje is er wel. Rabobank heeft de negatieve rente al afgeschaft en vanaf oktober gaat die er ook af bij ABN AMRO en ING. Je spaargeld slinkt dus niet.
Sparen met een stappenplan
Ook al heb je de komende tijd minder te besteden door inflatie, het stappenplan om te sparen voor een financiële buffer verandert op zich niet veel. Als basis kun je de 10 procent van het NIBUD aanhouden. Dit percentage van je inkomen wordt aangeraden om opzij te leggen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is daarbij ook zo vriendelijk om een stappenplan te delen.
1. Bepaal 10 procent van je inkomen
De eerste stap is het bepalen van je netto maandinkomen. Gebruik hiervoor de nodige documenten zoals loonstrookjes of zoek via bankafschriften of online bankieren de bedragen van je maandelijkse inkomsten op. Deel het totale bedrag door tien en je weet wat je volgens het NIBUD zeker moet sparen.
2. Toewerken naar 10 procent sparen
Niet iedereen is zomaar in staat 10 procent van het netto inkomen opzij te zetten. Toch is het goed om dit na te streven. Een financiële buffer zorgt ervoor dat je onverwachte kosten direct kunt betalen, zonder dat je daardoor in de problemen komt met andere uitgaven. En in tijden van inflatie en een energieprijscrisis gaan deze onverwachte kosten er geheid komen.
Als het nu al binnen je maandbegroting past om 10 procent van je netto inkomen opzij te zetten, dan kun je deze stap overslaan. Maar denk je dat het nog niet binnen je budget past of wil je meer dan 10 procent per maand sparen, dan heeft het NIBUD (godzijdank bestaat dit instituut) een paar tips.
3. Automatisch sparen
Sparen is minder lastig als je het spaarbedrag maandelijks automatisch naar een spaarrekening laat overschrijven. Zo hoef je er zelf niet meer over na te denken. Een handig moment is net na de storting van je salaris of uitkering. Online bankieren is je vriend.
4. Check je spaarbedrag
Aan het eind van het jaar kun je de balans opmaken. Is het steeds gelukt om 10 procent van je netto maandinkomen te sparen? Toegegeven, met de inflatie zal dat wat moeilijker worden. Kwestie van nog beter naar je uitgaven kijken.
Is de 10 procent je niet gelukt, dan is het verstandig om te kijken of dit spaarbedrag wel binnen je budget valt. Misschien moet je het bedrag verlagen en kijken of het dan wel lukt. Je kunt het bedrag later weer verhogen. Is het wel gelukt en hou je nog steeds geld over? Verhoog het spaarbedrag dan vooral.
Inflatie hoger dan ooit in Nederland
De inflatie in Nederland is hoger dan ooit, en dat heeft natuurlijk vooral te maken met de energieprijscrisis. Lees daarover meer in dit artikel.