5 tips om je financiële doelen vóór 2022 te bereiken
Het voelt als de dag van gisteren dat je jouw goede voornemens bedacht, maar we zijn inmiddels alweer bij de laatste drie maanden van het jaar aangekomen. Heb je in 2021 weer minder gespaard dan je van tevoren had bedacht? Zo kun je meer sparen en bereik je jouw financiële doelen voor het begin van 2022.
Want waarom zou je tot januari wachten met nieuwe doelen bedenken?
Meer sparen voor het begin van 2022
Drie maanden voelen misschien niet als lang, maar als je nu begint met het opbouwen van goede gewoontes, pluk je daar in 2022 de vruchten van.
1. Schrijf je financiële doelen op
Ja, zo simpel kan het zijn. Je weet waarschijnlijk wel wat je financiële doelen zijn. Sterker nog, je kunt er waarschijnlijk zo een flink aantal bedenken. Sparen voor die vakantie bijvoorbeeld, een nieuwe laptop of zelfs een koophuis.
Wie denk je dat de meeste kans heeft om z’n doelen te bereiken: iemand die slechts een vaag idee heeft of iemand die ze duidelijk heeft opgeschreven? Je raadt het vast al, maar uit onderzoek blijkt dat je 42 procent meer kans hebt om je doelen te bereiken als je ze ook opschrijft. De moeite waard om te proberen, lijkt ons zo.
2. Maak ze SMART
En als je toch zo goed bezig bent, kun je jouw doelen ook meteen SMART (specifiek, meetbaar, activerend, realistisch en tijdgebonden) maken. Wanneer je jouw doelen op deze manier opschrijft, verhoog je de kans om ze te bereiken, omdat je ze op deze manier veel concreter maakt.
Een noodfonds bij elkaar sparen is een goed doel, maar ook behoorlijk vaag. Hoeveel moet er in dat noodfonds komen? Hoeveel kun je elke maand sparen? En wanneer wil je het bij elkaar hebben?
3. Houd je progressie bij met sparen
Volgens de wereldberoemde lifecoach Tony Robbins is progressie de ultieme motivator. Zien dat je vooruit gaat, geeft je het vertrouwen dat je in staat bent je doel te bereiken (je bent immers al zo ver gekomen) en moedigt je aan om door te zetten.
Je progressie bijhouden kan heel simpel door een Excel-sheet of gewoon pen en papier. Zet bij elke tien, vijftig of honderd euro bijvoorbeeld een kruisje. Of gebruik een spaarchallenge, waarbij je elke week een bepaald bedrag spaart. Op Pinterest vind je ook veel savings trackers.
4. Beloon jezelf als je mini-doelen hebt gehaald
Onze hersenen zijn nou eenmaal ingesteld op onmiddellijke beloningen, niet op de lange termijn. Dat is ook waarom we sparen zo lastig vinden. We weten wel dat we geld moeten sparen voor de toekomst, maar het is moeilijk om niet aan de verleiding toe te geven als er vandaag de dag wat leuks op ons pad komt.
Ertegen vechten heeft dus weinig zin. Maak er juist je kracht van. Hak je financiële doelen op in mini-doelen en beloon jezelf elke keer als je er één hebt behaald. Zorg er hierbij natuurlijk voor dat je beloningen niet mega duur zijn, zodat je tien keer langer met je doel bezig bent. Kleine consistente beloningen zijn hierbij key.
Til deze ‘gamification’ naar een hoger level en maak ieder mini-doel weer net iets lastiger om te bereiken.
5. Ga voor een eindspurt
Je hebt nog drie maanden om je doelen te halen, dit is dus het moment om je uitgaven eens flink onder de loep te nemen om zo te kunnen besparen. Wil je echt een eindspurt maken? Denk dan na over een No Buy Month, waar je de uitdaging aangaat om een maand niets uit te geven naast je essentiële uitgaven. Dit is een goede reset voor je uitgavenpatroon en zorgt ervoor dat je flink wat spaart in een maand.