Elon Musk stuurt mensen met ‘SpaceX-occasion’ de ruimte in
Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, heeft vandaag vier astronauten naar ruimtestation ISS gestuurd met een hergebruikte draagraket.
De Edeavour-capsule is vorig jaar ook al gebruikt, tijdens een bemande vlucht van SpaceX. Door het hergebruiken van het materiaal gaan de kosten voor ruimtereizen flink omlaag.
De SpaceX-occasion van Elon Musk
De lancering van de Crew Dragon Capsule stond eigenlijk donderdag al gepland, maar door slecht weer vertrokken de vier astronauten pas vrijdag om 11.49 uur Nederlandse tijd van het Amerikaanse Kennedy Space Center in Cape Canaveral. Bij lanceerproblemen zou de capsule van SpaceX in de oceaan landen.
Als de vier astronauten na een vierentwintig uur durende vlucht aankomen in het International Space Station, zijn er nog negen anderen aan boord. Deze keren na enkele dagen terug naar aarde.
Experimenteren in het ISS
Als de docking van Elon Musk’s spaceshuttle zaterdag succesvol verloopt, blijven de twee astronauten uit Japan en twee uit Frankrijk een half jaar aan boord. Hier gaan ze honderden wetenschappelijke experimenten uitvoeren. In totaal zijn er in de afgelopen twintig jaar al zo’n 3.000 onderzoeksprojecten uitgevoerd.
NASA heeft een livestream waarin elke seconden van de vlucht wordt gevolgd.
Tot 2011 was NASA afhankelijk van Russische collega’s, sinds vorig jaar mag SpaceX zelf astronauten naar de ruimte brengen. Hierdoor is NASA niet meer afhankelijk van Rusland, maar speelt Elon Musk een grote rol in het spaceshuttleprogramma. De Russen hebben in 2011 hun hele programma opgedoekt.
Grote winst voor NASA op Mars
Een paar dagen geleden werd bekend dat een van de ruimteprojecten van NASA een gigantisch succes is. Het bedrijf heeft met een apparaat genaamd MOXIE zuurstof weten te ontwikkelen op Mars, ook een geliefde bestemming van Elon Musk. Hierdoor komt niet alleen toekomstig leven op Mars dichterbij, ook wordt ruimtereizen door dit apparaat in de toekomst wellicht makkelijker. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Elon Musk’s SpaceX schiet dit jaar burgers de ruimte in (en zo ga jij mee)