Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 6 mei 2021
Leestijd: 7 minuten

Sony SRS-RA5000 review: innovatieve Sonos-killer of te dure speaker?

Sony belooft met de SRS-RA5000 innovatief en high-end geluid. Heeft het bedrijf een Sonos-killer in handen of is 360 Reality Audio de feature die je nu in huis wilt halen? We zochten het voor je uit, met deze review als resultaat.

De meeste techfabrikanten stortten zich de afgelopen jaren óf op uitgebreide slimme speakers, of juist op goedkopere bluetooth-modellen. Daar tussen is het eigenlijk vooral Sonos, Sonos en nog eens Sonos.

Sony SRS-RA5000 review

Er moet toch wel meer keuze zijn? Zeker als consument wil je een beetje competitie zien, want dat betekent dat je meer alternatieven hebt om tussen te kiezen.

Die zijn er ook zeker, als je goed zoekt. Sony introduceerde eerder dit jaar de SRS-RA5000. Geen catchy naam, maar dat maakt de speaker er niet minder interessant op. Techkenners zullen de speaker namelijk herkennen van twee jaar geleden, toen Sony tijdens CES een prototype onthulde dat in 360 graden geluid je kamer in kan gooien.

Dat was geen lege marketingtruc, zoals helaas vaak geldt voor prototypes. Met een aantal kleine tweaks is die speaker nu eindelijk beschikbaar, ook voor de consument dus. Wij gingen ermee aan de slag de afgelopen weken: heeft Sony een Sonos-killer in handen?

Opvallend design

Laten we beginnen met wat direct opvalt: het design van de Sony SRS-RA5000. Nee, dit is geen subtiele gadget. Sony heeft vol bravoure gekozen voor een 33 centimeter hoge zwarte speaker, met drie gouden speaker-grilles op de bovenkant. Een ontwerp dat netjes aansluit op de koptelefoons en oortjes van het bedrijf.

Of je het resultaat mooi vindt, laten we aan jou over. Hoe dan ook is het een ontwerp dat direct opvalt, en daarmee voor meer verdeeldheid zal zorgen dan bijvoorbeeld de HomePod van Apple.

Wel kunnen we bevestigen dat de bouwkwaliteit van een hoog niveau is. Van de knoppen aan de zijkant tot de stof die de gehele speaker bedekt: dit is geen goedkope bluetooth-speaker.

Sony SRS-RA5000 review: innovatieve Sonos-killer of te dure speaker?
De Sony SRS-RA5000 (Afbeelding: Sony)

Kabelfeest!

Aan de linkerkant vind je de uit- en aan-knop en kun je wisselen tussen Wi-Fi, bluetooth of aux. Tof, want daarmee heb je meteen een interessante feature van Sony’s speaker te pakken. Je kunt er dus direct een kabel op aansluiten, in plaats van dat je zoals bij de meeste Sonos-speakers vastzit aan streaming. Helaas is dat anno 2021 toch een USP geworden.

Terug naar de knoppen. Aan de linkerkant vind je tevens een knop waarmee je het geluid van de SRS RA-5000 kunt tweaken. Voordat we op dat geluid ingaan, gaan we nog even naar de rechterkant. Daar vind je de volumeknoppen. Aan de achterkant kun je een 3.5-milimeter-kabel kwijt, en zit een NFC-chip. Zo kun je in één keer je Android-telefoon koppelen door je telefoon tegen de speaker aan te houden.

Sony SRS-RA5000 review: innovatieve Sonos-killer of te dure speaker?
De bovenkant (Afbeelding: Sony)

Stroomblok van jewelste

Helaas komen we qua ontwerp ook meteen bij twee minpunten aan: Sony’s speaker is technisch gezien draadloos, maar ook lomp. Niet alleen is de speaker dus een stuk hoger dan andere speakers, maar er zit een accessoire bij die je niet op de sexy productfoto’s ziet: een stroomblok van jewelste. Toch een tegenvaller als je het ons vraagt, zeker bij zo’n grote speaker.

Die heb je altijd nodig, dus ja, je kunt de Sony verplaatsen, maar dat ga je niet continu doen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sonos Move. Maar misschien is die vergelijking oneerlijk: de SRS RA-5000 is met zijn prijskaartje (550 euro), formaat en 360-graden geluid vooral gericht op consumenten die higher end geluid in hun huiskamer willen. En dat krijg je.

Vele opties voor afspelen muziek

Je kunt je muziek afspelen via bluetooth, bekabeld, of via Wifi. Naast Spotify Connect kun je ook Chromecast Audio gebruiken, en via Google Home kun je de speaker zelfs toevoegen aan een speaker-groep, met daarin dus bijvoorbeeld speakers van andere merken. Die openheid is fantastisch, zeker in een markt die gedomineerd wordt door merken die alles binnen hun eigen ecosysteem houden. Top!

Minder top is dat AirPlay 2 ontbreekt, maar gezien de alternatieven zal dat waarschijnlijk geen deal-breaker voor je zijn.

Indrukwekkend kamervullend geluid

En dan nu het belangrijkste, het geluid! Dat is immers waar je zo’n gadget voor koopt. Laten we er duidelijk over zijn: de SRS RA-5000 maakt indruk. In de stereo-modus beslaat de speaker zelfs met gemak meerdere kamers. Doordat het geluid ook naar boven toe je kamer wordt ingeschoten, bereik je ook met een lager volume alle hoeken van je kamer. Ideaal, zeker als je niet je buren wil storen.

Indrukwekkend dus, al valt er zeker wat op het geluid aan te merken. Zeker in de low-end mist er wat bas, en ondanks het indrukwekkende bereik van de Sony-speaker kan het apparaat zich niet meten met een ouderwetse stereo-setup met meerdere speakers. Maar goed, dat kan de concurrentie ook niet. Wat dat betreft komt Sony er opvallend dichtbij.

Maar goed, voor de stereo-beleving koop je de Sony SRS RA-5000 waarschijnlijk niet. De Japanse fabrikant gebruikte deze speaker niet voor niks in 2019 om zijn innovatieve chops te demonsteren.

Sony SRS-RA5000 review: innovatieve Sonos-killer of te dure speaker?
Kamervullend geluid (Afbeelding: Sony)

360 Reality Audio: de toekomst van muziek?

Het visitekaartje van de speaker is 360-graden audio. Of, 360 Reality Audio, zoals Sony het zelf noemt. Het idee is dat muziek zich zo goed aan je ruimte aanpast, dat het “net zo echt voelt alsof je bij een liveconcert bent, of bij de artiest in de studio.”

Een flinke claim, en weet je wat, Sony komt er nog aardig in de buurt ook. Ja, het geluid is indrukwekkend, zeker vergeleken met hoe je normaal muziek luistert. Het geluid is ruimtelijker, grootser dan dat je van zelfs zo’n flinke speaker normaliter zou verwachten. Stereo klinkt dan opeens dof en plat.

Het de absolute toekomst van muziek noemen gaat wat ver, maar je favoriete nummers op deze manier beleven is wel echt een unieke ervaring die de Sony SRS RA-5000 direct op doet vallen.

Keerzijde: ondersteuning is zeer beperkt

Daarme kom je echter ook direct bij de keerzijde van deze toffe feature aan. Het is maar de vraag of je favoriete muziek als 360-mix beschikbaar is. Het is niet alsof elk nummer er automatisch naartoe geconverteerd kan worden (daarover later meer).

Enkel Tidal, Deezer, het ons onbekende Nugs.net en Amazon Music ondersteunen Sony’s 360 Reality Audio op het moment van schrijven. Gelukkig geeft de speaker middels een LED-lampje aan of de muziek inderdaad 360 graden is, maar de kans dat je één van de diensten gebruikt is vrij klein.

En als je al na de aanschaf van deze speaker een abonnement op één van die diensten neemt, dan is het maar de vraag of je favoriete muziek beschikbaar is als 360 Reality Audio. In onze ervaring was het aanbod nog erg beperkt.

Veelbelovende toekomstmuziek

Voor nu is dat nog een tegenvaller, maar de Sony SRS RA-5000 bewijst wel dat Sony echt een eigen unique selling point op kan gaan bouwen in de speakers-markt. Het bedrijf is een grote speler in de muziekindustrie. De kans is dus groot dat over twee of drie jaar veel meer labels en artiesten hun muziek ook als 360 Reality Audio afleveren.

Dan zien we het echt als dikke plus, een feature die de wat hoge prijs van de Sony SRS RA-5000 meer dan terecht maakt. Tot dan ben je afhankelijk van een instelling die stereo-muziek automatisch omzet naar het format, maar dan gaat de magie er toch vanaf. Het werkt minder goed en klinkt zelfs vrij kunstmatig.

Al met al is de Sony RS RA-5000 een speaker die zeker indruk op je gaat maken. De geluidskwaliteit maakt korte metten met de meeste concurrentie, 360 Reality Audio is veelbelovend en de bouwkwaliteit is fantastisch.

Conclusie: topspeaker, maar voor wie?

Aan de andere kant: dat mag ook wel met een prijskaartje van 550 euro. Die concurrenten waarmee Sony korte metten maakt, zijn vaak honderden euro’s goedkoper. Daar kun je echter weer tegenover zetten dat je bijvoorbeeld in plaats van twee Sonos One’s één Sony kunt kopen en op dezelfde manier een ruimte kunt vullen.

Tof, maar voor de meeste consumenten blijft de Sony SRS RA-5000 waarschijnlijk toch wat aan de prijzige kant. Niet dat de fabrikant niet levert waar je voor betaalt, maar het prijspunt kun je haast ‘ongemakkelijk’ noemen.

Op dat punt ga je toch eerder voor audiofiele opties.

SRS-RA5000

Sony

8 Score

Pluspunten

  • Vele opties voor afspelen muziek
  • Indrukwekkend kamervullend geluid
  • 360 Reality Audio is veelbelovend

Minpunten

  • ... maar ook nog toekomstmuziek
  • Prijskaartje aan de hoge kant
  • Stroomblok is lomp

Één ding is duidelijk: Sony heeft goud (letterlijk) in handen, alleen zal die potentie de komende jaren pas echt waargemaakt kunnen worden met een bredere ondersteuning van labels en wellicht een goedkoper model. Dan is het wat ons betreft echt een no-brainer. Voor nu blijft het een tof product, dat echter helaas waarschijnlijk voor de meeste consumenten niet is waar ze naar op zoek zijn. Maar als je voor een indrukwekkend, groots geluid wilt gaan en het ontwerp mooi vindt, dan gaat Sony's speaker je zeker niet teleurstellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.