Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 1 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Het beste antwoord op de slotvraag van ieder sollicitatiegesprek

‘Is er nog iets dat jij van óns wilt weten?’ Het is de slotvraag van elk sollicitatiegesprek die je wist dat zou komen. In dit artikel delen we tips over de beste manier om te reageren.

We vertelden je eerder al welke kleur je het beste kunt dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit keer richten we ons op de verraderlijke slotvraag die in elk sollicitatiegesprek geheid wordt gesteld. Nét op het moment dat je alle gaten op je CV, valkuilen in je karakter en persoonlijke groeipunten hebt verantwoord en getrotseerd, volgt er een schijnbaar onschuldige, maar minstens zo verraderlijke slotvraag. Het is een laatste moment om iets te weten te komen, maar nog veel meer een moment om te laten zien dat je je goed hebt voorbereid.

‘Is er nog iets dat je van ons zou willen weten?’

De beste vraag om te stellen als er wordt gevraagd of je zélf nog iets wil weten, is er een die (1) je echt wil weten en die (2) laat zien dat je je goed hebt voorbereid. Daarnaast hangt het af van wie je tegenover je hebt. Is dit je toekomstige manager? Dan ligt een inhoudelijke vraag over de functie zelf voor de hand, zoals deze:

  • Als ik voor deze functie wordt aangenomen, wat zijn dan mijn belangrijkste doelen tijdens de eerste twee maanden?
  • Wat is de belangrijkste vaardigheid om deze rol goed uit te kunnen voeren?
  • Waarom heb jij/hebt u ervoor gekozen om bij dit bedrijf te gaan werken? Wat vind je het leukste aan het werken hier?

Zit je tegenover iemand van HR, dan kun je beter vragen op organisatieniveau stellen, zoals een van deze:

  • Wat is de belangrijkste uitdaging van het bedrijf op dit moment?
  • Wat zijn de belangrijkste doelen van het bedrijf voor dit jaar?

Een andere optie is tegenover beiden is om een vraag over jezelf te stellen, zoals: ‘zijn er nog twijfels over mijn geschiktheid voor deze rol op basis van mijn CV of dit gesprek?’ Het voordeel van deze vraag is dat je meteen een kans hebt om een eventuele zorg die als antwoord komt, weg te nemen. Het nadeel is dat je een overtuigend weerwoord moet hebben als er inderdaad een zwakke plek naar voren komt.

Tips voor sollicitatiegesprek: de valkuilen

Vragen die je kansen om aangenomen te worden niet per se bevorderen, behoren tot de volgende categorieën:

  • Vragen die je zelf had kunnen googelen (Wat is jullie belangrijkste product/dienst? Hoe gaat het met het bedrijf?)
  • Vragen over activiteiten buiten het kantoor (Wordt er veel samen geborreld? Zijn er bedrijfsfeesten?)
  • Vragen die twijfels kunnen doen ontstaan over je motivatie of werkethos (Hoeveel uur moet ik iedere dag werken? Hoeveel salaris krijg ik?)

Tot slot: de vragen in dit artikel zijn niet zaligmakend. Bij iedere sector en bedrijfscultuur verschilt het welke vragen en welke bijbehorende toon het meest geschikt zijn. Het belangrijkste is dat je erover na hebt gedacht en in ieder geval niet wordt verrast door de vraag die altijd wordt gesteld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.