Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Deze slaapmethode helpt 8 van de 10 mensen beter slapen

Mensen met een slaapprobleem hebben in acht van de tien gevallen baat bij slaaprestrictie. Deze methode geldt inmiddels onder wetenschappers als de meest efficiënte manier om beter te slapen. Hoe het werkt, lees je in dit artikel.

Mensen die slecht slapen, gaan vaak extra vroeg naar bed om hiervoor te compenseren. Dit werkt averechts, stellen wetenschappers. Het zorgt ervoor dat je nóg slechter slaapt. De meest effectieve manier om slaapgebrek te verhelpen, is juist om korter in bed te liggen. Dit wordt slaaprestrictie genoemd.

Hoe werkt slaaprestrictie?

Als je minder tijd in bed doorbrengt, ben je langer actief. Hierdoor krijgen je hersenen behoefte aan slaap. Hoe vaker je korter in bed ligt, hoe sterker dit effect wordt. Zo train je je lichaam om efficiënter te slapen. Je valt sneller in slaap, slaapt langere periodes achter elkaar én de kwaliteit van je slaap verbetert.

Omgekeerd raakt je slaap verslechterd door te veel tijd in bed door te brengen. Je ligt langer wakker en je brein gaat je bed associëren met wakker liggen, hetgeen je in een vicieuze cirkel van slecht slapen terecht laat komen.

Hoe pas je slaaprestrictie toe?

Wie naar de huisarts gaat met een slaapprobleem, zal waarschijnlijk eerst het advies krijgen om een slaapdagboek bij te houden. Hierin schrijf je per dag op hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je opstaat en hoeveel uur je per nacht (naar schatting) geslapen hebt. Als de dokter daarna in al zijn wijsheid besluit om geen pillen voor te schrijven maar slaaprestrictie, zal dit er als volgt uitzien.

Nu je tot 1:30 wakker bent, heb je ook tijd voor een nieuwe hobby. Dit helpt tijdens de eerste week ook het best om wakker te blijven. Denk aan wandelen, tekenen of een puzzelen.

8 van de 10 mensen gaan beter slapen

Tot slot, slaaprestrictie bestaat uit het systematisch reguleren van je slaaptijd en het beperken van de tijd die je in bed ligt. Powernaps, uitslapen of eerder naar bed gaan zijn uit den boze. Uiteindelijk levert deze methode bij acht van de tien mensen een verbetering van hun slaapproblemen op, volgens verschillende studies. De meeste mensen zien al binnen een week resultaat.

Nog beter slapen? Kijk ook naar je cafeïne-inname consumptie en vervang zo nodig koffie met cupuaçu of kucha.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.