De 5 slechtste vliegvelden in Europa met de meeste vertraging
Passagiersrechtenbedrijf AirHelp heeft onderzoek gedaan naar luchthavens in juni 2023. Dit zijn de vijf slechtste vliegvelden in Europa met de meeste vertraging en geannuleerde vluchten.
Met het vliegtuig op vakantie binnen Europa moet je eigenlijk niet meer willen. Met de trein of auto kom je overal, en Nederland zelf is ook prachtig. Geef je niets om het milieu, misschien zijn de vijf slechtste vliegvelden in Europa dan een stok achter de deur om minder te vliegen.
Vliegvelden in Europa met de meeste vertraging
Vorige zomer was een rampzomer voor Europese luchthavens. Stakingen, overbelasting, dat soort ongein. Je kunt je vast nog de chaos en kilometers lange rijen herinneren op Schiphol. Mocht je toch gaan vliegen, wees gerust: Schiphol behoort niet meer tot de slechtste vliegvelden van Europa.
Om een idee te krijgen van hoe luchthavens dit jaar omgaan met de drukte analyseerde passagiersrechtenbedrijf AirHelp annuleringen en vertragingen van meer dan 15 minuten. De gegevens zijn in juni 2023 gemeten op alle Europese luchthavens met 5.000 of meer vluchten in die maand.
1. Londen Gatwick (LGW)
54,08% van alle vluchten heeft vertraging of wordt geannuleerd
Met het vliegtuig naar Londen is van de zotte. Vanaf 55 euro ga je vanuit Amsterdam naar Londen met de trein en de kortste rit duurt iets meer dan 4 uren. Ook al is de vliegtijd veel korter, de wachttijden op vliegvelden compenseren dat weer. Vooral als je naar London Gatwick vliegt, nummer één op de lijst met slechtste vliegvelden in Europa.
2. Lissabon Humberto Delgado (LIS)
51,04% van alle vluchten heeft vertraging
Toegegeven, er is in Europa bijna niets mooier dan het afreizen van de Portugese kust. Tip: maak er een roadtrip van met een camper, als je tijd hebt. En vlieg sowieso niet naar Lissabon, want dat levert vertraging en een hoop chaos op.
3. Kopenhagen Kastrup (CPH)
50,88% van alle vluchten heeft vertraging of wordt geannuleerd
Vanuit Utrecht, ongeveer het centrum van Nederland, rij je met je auto in 9 uren naar Kopenhagen. Vliegen is sneller, maar inclusief de vertraging en inchecktijd zal het uiteindelijk niet veel schelen. Verrassend genoeg staat het normaal zo georganiseerde Denemarken met Kastrup in de top 5 slechtste vliegvelden binnen Europa.
4. Parijs Charles de Gaulle (CDG)
50,60% van alle vluchten heeft vertraging of wordt geannuleerd
Je bent niet goed bij je hoofd als je naar Parijs op vakantie gaat met het vliegtuig. Met de Thalys reis je in 3 uren en 20 minuten van Amsterdam naar Parijs. En dan heb je een stuk minder kans op vertraging dan op luchthaven Parijs Charles de Gaulle. Ook hier wijken meer dan de helft van alle vluchten af van het schema.
5. Antalya (AYT)
47,34% van alle vluchten heeft vertraging of wordt geannuleerd
Ga je op all-inclusive vakantie naar Turkijke, dan is niet alleen acht dagen hetzelfde voedsel inbegrepen, maar ook vertraging op het vliegveld. Antalya is de hekkensluiter in de top 5 slechtste vliegvelden van Europa.
En hoe zit het met luchthaven Schiphol in Amsterdam in 2023?
36% van alle vluchten heeft vertraging of wordt geannuleerd
Schiphol was vorig jaar een ramp, maar het is er in 2023 beter op geworden. Volgens het onderzoek van AirHelp valt de luchthaven in Amsterdam dit jaar buiten de top 10. ‘Slechts’ 36% van alle vluchten heeft vertraging of is geannuleerd in juni. Een goede score volgens het passagiersrechtenbedrijf, omdat het een van de drukste vliegvelden binnen Europa is.
Koop dan ook gewoon een eigen vliegtuig, hoor je beroemdheden nu denken. Check de top 10 duurste privéjets van CO2-uitstotende celebs.