Slechtste AEX-aandeel legt veelgemaakte denkfout bloot
In de eerste vijf maanden van 2023 is de AEX ruim 9 procent gestegen. Dat betekent echter niet dat er geen falende aandelen tussen zitten. Het slechtste aandeel legt bovendien een veelgemaakte denkfout van beleggers bloot.
Geregeld schrijft Manners over beleggen. Daarbij proberen we je het verschil duidelijk te maken tussen beleggen en handelen, een realistisch beeld van de beleggingswereld te schetsen en je te waarschuwen voor de grootste beleggersfouten op de beurs.
Grotere stijging nodig voor AEX-bedrijf
Iets wat veel beginnende beleggers zich niet realiseren, is hoe hard een flink gedaald aandeel moet stijgen om er weer bovenop te komen. Randstad is dit jaar ruim 18 procent aan beurswaarde verloren. Aan een stijging van 18 procent heeft het detacheringsbureau niet voldoende. Om weer op de koers van begin dit jaar te komen, moet het AEX-aandeel zo’n 22 procent stijgen.
Nou nou, big deal, denk je wellicht. En waar het verschil bij dit AEX-aandeel nog te overzien valt, wordt het al een ander verhaal bij een van de grootste dalers van het Damrak dit jaar: Ebusco. Het bedrijf probeert door te breken met de bouw van volledig elektrische stadsbussen. Op de beurs gaat het de bussenbouwer echter niet voor de wind. Dit jaar staat Ebusco zo’n 41 procent in het rood. Een stijging van ruim 69 procent is nodig om daar bovenop te komen.
Aandeel 288 procent van all-time high verwijderd
Vervelender is het voor beleggers die vlak na de beursgang van het bedrijf zijn ingestapt. De IPO (Initial Public Offering), zoals een beursgang ook wel genoemd wordt, was in eerste instantie succesvol. In oktober 2021 ging Ebusco voor zo’n 23 euro per aandeel naar de beurs en koerste enkele dagen later zelfs op 30 euro.
Goedkoop abonnement Netflix levert massa abonnees en geld op
Beleggers die op dat punt zijn ingestapt en de aandelen nog altijd in bezit hebben, zagen veel geld verdampen. Op dit moment staat er 7,74 euro op het koersenbord achter het AScX-bedrijf (de AScX is een kleinere index dan de AMX en AEX). Dat betekent een verlies van dik 74 procent. Wil je die 30 euro weer op het bord zien, dan zal Ebusco eerst bijna 288 procent moeten stijgen.
Extreem cryptovoorbeeld
Het is belangrijk om dat te beseffen. Uiteraard wordt dit effect bij verdere daling nog meer versterkt. In de cryptowereld kan het er nog ruiger aan toe gaan dan in de AEX, AMX of AScX. We pakken het extreme voorbeeld van de Luna-coin erbij. Op 5 april 2022 werd de digitale munt nog voor ruim 106 euro verhandeld. Enkele dagen en een flinke angststorm later was daar nog 0,0002 euro van over. Het verlies? 99,9999 procent. Om te herstellen van die koersval was een koersstijging van zo’n 53 miljoen procent nodig. Dat is uiteraard nooit gebeurd.