5 slechte eigenschappen die je een positieve twist kunt geven
De vraag wordt zo’n beetje tijdens elk sollicitatiegesprek gesteld: wat zijn je slechte eigenschappen? Of: waarin wil jij jezelf nog verbeteren? Een lastige vraag. Want hoe beantwoord je deze vraag op een eerlijke manier, maar niet zo eerlijk dat je op de nee-stapel belandt?
Gelukkig kun jij jouw slechte eigenschappen heel makkelijk een positieve twist geven in een sollicitatiegesprek. In dit artikel vertellen we hoe je dat precies doet en delen we vijf voorbeelden van eigenschappen ter inspiratie.
Tips om ‘Wat zijn je slechte eigenschappen?’ te beantwoorden
Het is slim om voor het sollicitatiegesprek een lijst met slechte eigenschappen van jezelf te maken en deze te vergelijken met de vereisten op de vacature. Als een skill of eigenschap echt een vereiste is, kun je deze beter niet noemen als slechte eigenschap.
Als je eenmaal hebt gekozen welke slechte eigenschappen je in het sollicitatiegesprek wil delen, is het tijd om ze een positieve twist te geven. Dat doe je door te laten zien hoe je aan deze slechte eigenschap werkt. Misschien ben je een training aan het volgen? Lees je er artikelen over op internet? Ga je in je huidige positie expres buiten je comfort-zone om deze slechte eigenschap aan te pakken? Wat je ook antwoordt, laat zien dat je hard werkt om jezelf te verbeteren.
Je kunt de slechte eigenschappen ook een positieve spin geven door de positieve kanten ervan te benadrukken. Als jij in het verleden hebt gemerkt dat jouw werktempo beneden dat van collega’s ligt, benadruk je hoe belangrijk je het vindt om kwaliteit te leveren, bijvoorbeeld.
Vijf voorbeelden van slechte eigenschappen
Voorbeelden nodig? Hieronder delen we vijf negatieve eigenschappen en hoe je ze een positieve twist kunt geven.
1. ‘Ik ben te detailgericht’
Een HR-manager zal zijn of haar wenkbrauwen optrekken als je een cliché antwoord geeft als ‘ik werk te hard’ of ‘ik ben een perfectionist’. Een andere variant hierop is deze slechte eigenschap. Vertel eerst waarom dit een slechte eigenschap is (je doet langer over taken dan sommige andere collega’s) en geef het dan een positieve spin (omdat je het zo belangrijk vindt om kwaliteit te leveren).
Je scoort nog meer punten als je vervolgens vertelt hoe je hieraan hebt gewerkt. Een voorbeeld: “Bij mijn huidige baan heb ik ontdekt dat ik daarom goed werk met deadlines. Als het niet nodig is voor een project of taak om een deadline te stellen, leg ik er mezelf één op. Zo weet ik dat ik niet eindeloos bezig ben met kleine details die voor anderen niet belangrijk zijn.”
2. ‘Ik vind het moeilijk om nee te zeggen’
Deze eigenschap is ergens bewonderenswaardig. Je bent immers collegiaal en een teamplayer. Maar iedereen die deze eigenschap heeft, weet ook dat het wel degelijk een slechte eigenschap is. Als je te veel hooi op je vork neemt, kun je niet dezelfde mate aan kwaliteit afleveren of is het moeilijk om je eigen deadlines te halen.
Ook als je deze slechte eigenschap noemt, is het natuurlijk belangrijk om te vertellen hoe je jezelf verbetert. Misschien klop je tegenwoordig bij je baas aan om te kijken welk project de meeste prioriteit heeft. Of denk je mee met je collega hoe het probleem opgelost kan worden als je geen tijd hebt om het voor diegene uit handen te nemen.
3. ‘Ik heb nog weinig ervaring met programma X’
Oké, dit is natuurlijk niet echt een eigenschap. Maar het is zeker iets wat je kunt noemen, aangezien je hiermee op 0 – 1 achterstaat in vergelijking met andere kandidaten. Als dit nog niet ter sprake is gekomen in het sollicitatiegesprek, is dit ook jouw kans om op dit onderwerp nog punten binnen te halen.
Jij bent misschien al bezig met een cursus om het programma onder de knie te krijgen. Als dat niet zo is, ben je natuurlijk wel enorm leergierig en is dat goed om te benadrukken.
4. ‘Ik vind het spannend om te presenteren’
Als presenteren een belangrijk onderdeel van de baan is, is het goed om voor jezelf na te denken of de baan en jij wel een goede match zijn. Toch zal het in veel verschillende banen voorkomen dat je wel eens iets moet presenteren – al zijn het resultaten aan je team. Daarom kan je dit zeker als slechte eigenschap noemen.
Het is natuurlijk wel belangrijk om te vertellen op welke manier je hieraan werkt. Misschien heb je wel een training gedaan of push je jezelf bij je huidige baan om het gewoon te doen?
5. ‘Ik ben stil/verlegen’
Introvert zijn wordt vaak als een negatieve eigenschap gezien in het werkveld. Onterecht wat ons betreft, dus ook jouw verlegenheid of stille karakter kun je een positieve twist geven. Waarschijnlijk ben je namelijk een harde werker die goed nadenkt voordat je ideeën inbrengt.