Jij gaat meer aan Shell verdienen, maar het milieu is de verliezer
Heb jij aandelen in Shell? Dan is er goed nieuws voor je: meer verdienen. Tenzij je ook om vergroening van het bedrijf geeft, want volgens critici is het milieu de grote verliezer van de nieuwe plannen.
Er is al een tijd veel te doen rond Shell en vergroening dan wel groenwassen. Er zijn veel mooie campagnes, die eufemistisch gezegd nog net niet helemaal stroken met de waan van de dag. Maar een schoon milieu of niet, fossiele brandstoffen leveren nog altijd miljarden op. En daar kun jij van profiteren.
Meer verdienen als aandeelhouder van Shell
Olie- en gasconcern Shell gaat aandeelhouders fors belonen. Het bedrijf wil efficiënter gaan werken en beter op de kosten letten. Daardoor moet er meer geld overblijven en dat gaat deels naar de aandeelhouders. Zo wil het Britse bedrijf (nee, het is niet meer in Nederlandse handen) het dividend dit kwartaal met 15 procent verhogen en in de tweede helft van dit jaar voor minimaal 5 miljard dollar, omgerekend zo’n 4,6 miljard euro, aan eigen aandelen inkopen. Dat maakte het bedrijf bekend in aanloop naar een beleggersdag.
Verder gaat Shell strenger kijken naar de investeringen. De uitgaven worden de komende twee jaar derhalve lager. Ook moeten er door middel van kostenbesparingen per 2025 structureel tussen de 2 miljard en 3 miljard dollar worden gevonden. En ook daarvan profiteren de aandeelhouders, want Shell gaat een groter deel van de binnenkomende geldstroom aan hen uitkeren. Tot zover nog niets over vergroening of het milieu. Integendeel.
Die efficiëntieslag wil Shells nieuwe topman Wael Sawan halen door meer op winstgevende activiteiten te richten, zoals de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Die wil Shell opvoeren. Ook zal Shell niet meer proberen om de olieproductie jaarlijks met 1 tot 2 procent te verlagen. Die houdt het bedrijf tot 2030 gelijk. “We zullen investeren in de modellen die werken, met de hoogste rendementen en waar onze kracht ligt.”
Angst critici: milieu de grote verliezer
De plannen passen in het streven van Sawan om de beurskoers van het olie- en gasconcern op te krikken. Die is verhoudingsgewijs lager dan die van concurrenten uit de Verenigde Staten als ExxonMobil en Chevron. Die bedrijven doen ook minder aan vergroening dan Shell en andere Europese olie- en gasconcerns.
Critici zijn bang dat de plannen ten koste gaan van de vergroening van Shell, maar het concern herhaalt ondanks de gedeeltelijke koerswijziging zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Die zijn echter ook niet onomstreden. Volgens milieuorganisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Sawan stelt dat Shell “winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald”. Daarmee zou de energietransitie en het milieu het meest geholpen kunnen worden.
Bekijk hier de live koers van Shell, die een sprongetje genomen lijkt te hebben na dit statement.