Shang-Chi: alles wat je moet weten over Marvel’s nieuwe superheld
Maak kennis met de eerste trailer van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. We vertellen je alles wat je moet weten over Shang-Chi, de volgende grote Marvel-superheld die naar het witte doek komt. Het MCU gaat een compleet nieuwe kant op! We tonen je de gloednieuwe trailer en duiken in de comics.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Op 3 september komt Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings uit, een gloednieuwe Marvel-film waarop we door de pandemie een stuk langer hebben moeten wachten.
Dat wordt de eerste film van Marvel met een superheld van Aziatische afkomst. Simu Liu, een relatief nieuw gezicht in Hollywood, gaat de rol van Shang-Chi vertolken. Hiervoor speelde hij vooral in televisie series, waaronder Bad Blood, een gangster-serie die ook op Netflix staat.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings gaat geregisseerd worden door Destin Daniel Cretton, ook geen bijzonder grote naam. Maar goed, Marvel heeft in het verleden keer op keer in de roos geschoten met nieuwe talenten, dus Cretton verdient het voordeel van de twijfel.
Dankzij de eerste vrij utigebreide teaser trailer, een gloednieuwe synopsis en een poster hebben we eindelijk een duidelijk beeld van wat we kunnen verwachten.
Whoever said that you could only RECEIVE presents on your birthday? Today, I’m giving you your VERY FIRST LOOK at the teaser poster for @ShangChi and the Legend of the Ten Rings!!
Coming to theatres September 3rd (trailer drops in a few weeks).
WE’RE ALMOST THERE, PEOPLE!!!! pic.twitter.com/Kzgkg8djeQ
— Simu Liu (@SimuLiu) April 19, 2021
Wie is Shang-Chi?
Een toffe trailer, maar wie is Shang-Chi? We hebben het hier immers niet over bekende superhelden als Captain America of Iron Man. Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar de jaren zeventig, het decennium van de Kungfu gekte in Amerika.
Daar wilde Marvel Comics even flink van profiteren. De stripgigant was aanvankelijk van plan om van de populaire serie Kung Fu een comic te maken, maar Warner (toen al eigenaar van DC) stak daar een stokje voor.
In 1973 wist de stripgigant alsnog een licentie te bemachtigen, dit keer voor de destijds beroemde pulp slechterik Fu Manchu. Toen had Marvel enkel nog een held nodig, om Fu Manchu te introduceren in de comics. Een schurk zonder superheld is immers niks.
Striplegendes Steve Englehart en Jim Starlin bedachten als oplossing Shang-Chi, een heroïsche jongeman die zich zou verzetten tegen zijn criminele vader. Oftewel, Shang-Chi is puur bedacht als een soort hulpmiddel in de introductie van Fu Manchu. Niemand had destijds verwacht dat we allemaal decennia later Fu Manchu niet meer zouden kennen en dat Shang-Chi wel een held op het witte doek zou worden.
Shang-Chi besteedde zijn jeugd aan het leren van martial arts. Hij dacht als jongetje altijd dat zijn vader mensen hielp, door het goede te doen. Na het ontmoeten van Manchu’s aartsvijand, Sir Dennis Nayland Smith, kwam hij achter de waarheid: zijn vader was een regelrechte klassieke bad guy. Later ontdekte hij zelfs dat zijn broertjes en zusjes ook slechteriken waren.
Tijdens de jaren zeventig en tachtig stak Shang-Chi wekelijks in verschillende comics een stokje voor de kwaadaardige plannen van zijn vader. De vader-zoon dynamiek zorgde voor een verfrissende manier van verhalen vertellen. Bovendien was de Aziatische achtergrond en de manier van vechten compleet uniek in de comics van Marvel.
De James Bond van Marvel
Shang-Chi is echter niet zo cliché als je zou denken. Na een reünie met Sir Dennis werd de Martial arts expert namelijk een geheim agent voor het Britse MI6. Sterker nog, Shang-Chi richtte zijn eigen spionage-bureau op: Freelance Restorations, Ltd.
Opeens hebben we het dus over een soort James Bond, maar dan met kungfu in plaats van Aston Martins en pistolen. Uiteindelijk wist hij met behulp van andere geheim agenten zijn vader te doden. Vervolgens ging Shang-Chi met pensioen, en leidde hij een stil en simpel leven.
Marvel was echter nog lang niet klaar met het personage. De dood en ook het pensioen duren nooit lang in de wereld van Marvel. Enkele jaren later keerde Shang-Chi gewoon weer terug als MI6 agent. Zijn tot leven gewekte vader (waarom ook niet) kwam ook weer roet in het eten gooien.
Als lid van de Secret Avengers wist hij uiteindelijk voor eens en voor altijd een einde te maken aan het imperium van zijn vader. Plottwist: het bleek niet zijn vader te zijn, maar een eeuwenoude magiër genaamd Zheng Zu die de identiteit van Fu Manchu had gestolen. Dat Marvel eigenlijk gewoon de rechten voor Fu Manchu kwijt was, werd er verzwegen.
Tijd voor een comeback
Sinds de jaren negentig hebben we ook in de comics weinig van Shang-Chi gezien. Hij heeft al jaren geen eigen serie meer, en duikt enkel zo nu en dan op in andere comics. Na een relatie met X-Men lid Domino werd hij onlangs lid van de Protectors, een soort Avengers maar dan met Ms. Marvel en Silk.
Afgelopen zomer maakte Shang-Chi een grote comeback in een nieuwe comic-reeks, gevuld met grotendeels Aziatische superhelden. Dan hebben we het over de nieuwe reeks New Agents of Atlas. Nu Shang-Chi zijn eigen film krijgt op het witte doek, zal Marvel flink zijn marketingmachine op het personage los laten.
Maak kennis met de Mandarin
Maar goed, waar gaat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings over? In de solo film gaat de martial arts expert en geheim agent het opnemen tegen de Mandarin . De Mandarin komt uit China, waar hij het gecrashte schip van een dode alien-draak vond. (Wij hebben het ook niet verzonnen.)
Op dat schip vond hij de tien ringen uit de titel van de nieuwe Marvel film. Elke ring heeft zijn eigen magische krachten, waardoor je waarschijnlijk al snel een Infinity Gauntlet déjà vu zal krijgen. Uiteindelijk werd de Mandarin een van de grootste slechteriken uit de Iron Man comics. Voor nu hoef je enkel te weten dat hij uit hetzelfde Aziatische blik komt als Shang-Chi.
Over déjà vu gesproken: de kans is groot dat de tien ringen je bekend voorkomen, en de Mandarin ook. In de Marvel Cinematic Universe zijn de tien ringen niet juwelen, maar een terroristen-netwerk genaamd de Ten Rings. In de eerste Iron Man kidnapten zij Tony Stark.
Sterker nog, in Iron Man 3 kwam de Mandarin ook voorbij. Uiteindelijk bleek het een acteur te zijn die de superschurk nadeed, dus technisch gezien hebben we nog niet met de Chinese bad guy kennis gemaakt.
Of toch wel? Aan het einde van de Marvel One-Shot All Hail the King werd de hierboven genoemde acteur bevrijd uit de gevangenis door de Ten Rings. Waarom? Omdat de echte Mandarin hem wilde spreken. De schurk was niet blij met de oplichter.
Ant-Man en losse eindjes
Sindsdien hebben we niks meer van de schurk gehoord. In Ant-Man zagen we nog een Ten Rings lid voorbij komen, tijdens de scène waarin Darren Cross zijn Yellowjacket armor probeerde te verkopen.
Fans concludeerden de afgelopen jaren al dat Marvel niks meer met het losse eindje zou doen. De set-up hebben we dus al lang geleden gekregen, maar Marvel zou naar verluidt zijn plannen voor de Mandarin en de Ten Rings hebben geschrapt. Nu blijkt dus niks minder waar te zijn.
Volgens Marvel Studios baas Kevin Feige was het altijd al het plan om later meer met de Mandarin te doen. All Hail the King was bewust uitgebracht om het personage subtiel te introduceren. Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings lost Marvel eindelijk die belofte in.
Officiële synopsis
Ergens herhaalt de geschiedenis zich dus: Shang-Chi maakt opnieuw zijn debuut in de dienst van een bad guy die in de schijnwerpers komt te staan staan. De officiële synopsis van de Shang-Chi luidt als volgt:
“In ‘Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings‘ van Marvel Studios speelt Simu Liu de hoofdrol als Shang-Chi, die het verleden moest confronteren dat hij dacht achter te hebben gelaten toen hij in het web van de mysterieuze Ten Rings-organisatie werd getrokken. In de film spelen ook Tony Leung als Wenwu, Awkwafina als Shang-Chi’s vriend Katy en Michelle Yeoh als Jiang Nan, evenals Fala Chen, Meng’er Zhang, Florian Munteanu en Ronny Chieng.”
Op naar september
Voorlopig blijft het een kwestie van geduld hebben. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings komt pas in september dit jaar uit in de bioscoop. Hoeveel Marvel van zijn rijke geschiedenis gaat gebruiken op het witte doek, blijft nog even afwachten.
Dat Phase 4 een diverse palet aan superhelden met zich meebrengt, is echter iets dat we alleen maar kunnen toejuichen. Een potje keiharde martial arts actie van Marvel? Laat maar komen!
De eerste trailer belooft in ieder geval al veelgoeds, met cinematografie en een stijltje die meer Hong Kong cinema dan MCU aanvoelen. Op naar september!
https://www.manners.nl/chadwick-boseman-netflix-ode/