Deze gemeenten tellen de meeste BKR-schulden en wanbetalers
Minder mensen met een schuld, maar meer betaalachterstanden voor kwetsbare groepen, blijkt uit het jaarrapport van Stichting BKR. Maar hoe zijn die schulden in Nederland eigenlijk verdeeld? Welke gemeentes kennen de meeste kredietverstrekkingen en wie hebben de meeste betaalachterstanden?
De BKR monitor 2022 geeft ons antwoord op die vragen. Benieuwd hoe het zit met het aantal betaalachterstanden in jouw gemeente? Je leest het hier.
Gemeenten met de meeste en minste schulden
In totaal hadden in 2022 ruim 7,8 miljoen Nederlanders een consumptief krediet. Daaronder vallen onder andere telefoonkredieten en persoonlijke leningen. Relatief gezien is Limburg sterk vertegenwoordigd als het gaat om deze – simpel gezegd – schulden. De Zuid-Limburgse gemeente Meerssen spant de kroon: van de 16.000 inwoners boven de 18 jaar hebben 10.000 inwoners een BKR-geregistreerd krediet. Dat komt neer op 65 procent van de inwoners van deze gemeente. Deze koploper wordt op de hielen gezeten door de (eveneens Limburgse) gemeente Beekdaelen. Daar heeft 64,5 procent van de inwoners boven de 18 jaar een BKR-geregistreerd krediet.
Als we kijken naar de minst geregistreerde kredieten per gemeente, dan staat Wageningen bovenaan de lijst. Een kleine 40 procent van de Wageningse inwoners heeft een BKR-geregistreerd krediet. Een eventuele verklaring? Wageningen telt een relatief hoog aantal studenten en laten het nu net de DUO-leningen zijn die niet BKR-geregistreerd worden.
Het aantal betaalachterstanden
In totaal hadden het afgelopen kalenderjaar ruim 439.000 Nederlanders een betaalachterstand, gespreid over zo’n 619.000 kredieten. Volgens het BKR zijn er tienduizenden personen met betaalachterstanden bij verschillende kredietverstrekkers.
Inwoners van Rotterdam staan bovenaan de top 10 van gemeenten als het gaat om betaalachterstanden. Van de 536.000 inwoners boven de 18 jaar heeft zo’n 7,3 procent een BKR-geregistreerde betaalachterstand bij een of meerdere kredietverstrekkers. In praktijk betekent dit dat er ruim 39.000 Rotterdammers zijn met een betalingsachterstand. Op nummer twee staat de nabijgelegen gemeente Schiedam, waar een kleine 7 procent van haar inwoners boven de 18 jaar een betalingsachterstand heeft.
Benieuwd hoe het in jouw gemeente gesteld is met het aantal betalingsachterstanden? Via onderstaande kaart van Nederland kun je zien hoeveel van jouw buren in potentie kampen met schulden.
Meer weten over de verdeling van de totale hoeveel BKR-geregistreerde schulden in Nederland? Dat lees je hier.