Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Scarlett Johansson rekent af met hyperseksualisatie van Black Widow

Binnenkort krijgt Scarlett Johansson eindelijk haar eigen solofilm als Black Widow. Daarvoor heeft ze een lange weg af  moeten leggen, zo benadrukt de actrice.

Scarlett Johansson is vanaf 9 juli waarschijnlijk voor de laatste keer als Black Widow te zien. Het Marvel-personage krijgt eindelijk haar eigen solofilm.

Black Widow: grote verandering

Rijkelijk laat, maar de eerste reacties zijn overwegend positief. Toch kunnen veel critici het niet laten om te benadrukken dat Johansson al in 2013 haar eigen solofilm had moeten krijgen.

Het Marvel Cinematic Universe is sinds de eerste films drastisch veranderd. Je hebt het als fan waarschijnlijk amper door omdat je die veranderingen geleidelijk meemaakt, maar vooral Black Widow werd aanvankelijk heel anders neergezet.

Op een manier die nu niet meer door de beugel zou kunnen, zoals we al eens benadrukten in ons lijstje met dingen die Disney nu absoluut niet meer aan zou durven in Marvel-films. Die lees je hier.

https://www.manners.nl/marvel-films-momenten-disney/

Marvel’s Iron Man 2

De nog jonge Natasha Romanoff wordt in Iron Man 2 (2010) neergezet als een lustobject. Hypergeseksualiseerd.

Van lingerie-foto’s tot continu rondlopen in weinig verhullende kleding: Natasha is niet veel meer dan een lustobject voor Tony Stark. Gooi daar wat seksistische opmerkingen bovenop en een Happy Hogan die toekijkt hoe ze zich omkleedt achterin de auto en je ziet precies hoe niemand anno 2021 nog een jonge superheldin neer zou durven zetten.

Scarlett Johansson blikt terug

Ook Johansson voelt zich daar achteraf gezien allesbehalve prettig bij. Tegenover Collider blikte ze terug op Iron Man 2:

“Hoewel Iron Man 2 erg leuk was en er veel geweldige momenten in zaten, is het personage zo geseksualiseerd, weet je? Er wordt echt over haar gepraat alsof ze een object is, zoals een bezit of een ding of wat dan ook – als een piece of ass, eigenlijk. En Tony verwijst op een gegeven moment zelfs naar haar als zoiets … ‘I want some., Aldus de Marvel-actrice.

Johansson voegde toe: “Misschien voelde dat toen eigenlijk als een compliment. Snap je wat ik bedoel? Omdat ik anders dacht… Mijn zelfbeeld werd waarschijnlijk afgemeten aan dat soort opmerkingen maar, zoals veel jonge vrouwen, word je ouder en begin je je eigenwaarde te begrijpen [zonder dat je daar opmerkingen van anderen voor nodig hebt].”

Hopelijk is regisseur Jon Favreau, die nu vooral scoort met The Mandalorian en naast de regie van Iron Man 2 ook Happy in de film speelde, ook tot andere inzichten gekomen.

Black Widow Taskmaster Marvel trailer
Een pijnlijke scène uit Iron man 2 (2010) (Afbeelding: Marvel Studios)

Positieve veranderingen

Gelukkig ziet de 36-jarige actrice dat er een hoop veranderd is. Ze benadruk in het interview dat “jonge meisjes een veel positievere boodschap krijgen” en dat “het ongelooflijk was om deel uit te maken van die verschuiving en deel uit te maken van die nieuwe realiteit.”

Ook de nieuwe Black Widow-film is een goed voorbeeld van hoe het wel moet, als je het Johansson vraagt. Ze prijst hoe de nieuwe film afscheid neemt van het hyperseksualiseren van het personage.

Ander leven

Ze zei: “Ik ben een moeder en mijn leven is anders geworden. Het is duidelijk dat er 10 jaar zijn verstreken en dat er dingen zijn gebeurd en dat ik een heel ander, meer ontwikkeld begrip van mezelf heb. Als vrouw sta ik op een andere plek in mijn leven, weet je?”

Check hier de eerste reacties van recensenten op de nieuwe Marvel-film:

Black Widow: de eerste reacties op Marvel’s nieuwe film zijn binnen!

Collider

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.