Crypto-nerd stoot Mark Zuckerberg van de troon als ‘snelste’ miljardair ooit
Ja, nerd is al jaren een positief woord. Sam Bankman-Fried is er eentje. De slimme veganist is pas 29 jaar, maar hij heeft nu al een geschat vermogen van 11,5 miljard dollar opgebouwd. De crypto-ondernemer vergaarde zijn rijkdom sneller dan wie dan ook in de moderne geschiedenis.
Dat betekent dat Mark Zuckerberg de titel van ‘snelst verdienende jonge miljardair ooit’ moet inleveren.
Sam-Bankman Fried is wars van hebzucht
Sam Bankman-Fried doet er alles aan om zo snel mogelijk steenrijk te worden, maar met hebzucht heeft het niets te maken. “Ik wil veel geld verdienen, om dat weg te kunnen geven”, zegt de jonge miljardair in een interview met Forbes. “De beste manier om veel te kunnen geven is simpelweg door heel rijk te worden.” Ja, daar had Johan Cruijff nog wat van kunnen leren.
Dit bericht bekijken op Instagram
Sam Bankman-Fried is aanhanger van de steeds populairder wordende filosofie van het ‘effectief altruïsme’. Binnen deze beweging staat één vraag centraal: hoe kun je anderen zo veel en zo constructief mogelijk helpen? Je blijft constant analyseren hoe je de meeste impact kunt maken. Deze filosofie werd bij het grote publiek bekend doordat bio-ethicus Peter Singer in 2015 het boek The Most Good You Can Do uitbracht. Mark Zuckerberg dacht ooit ook ongeveer zo, maar dat is inmiddels wel anders.
Maar goed, hoe ziet die filosofie eruit in de praktijk? In het geval van de jonge miljardair begon het bij de vraag hoe hij het verschil kon maken: bij filantropische organisaties, door een eigen bedrijf te beginnen of door op Wall Street te gaan werken?
Crypto-miljardair met een missie
Sam Bankman-Fried begon zijn carrière uiteindelijk op Wall Street als handelaar bij een vermogensbeheerder. Maar doordat hij gefrustreerd raakte over de ‘incompetente’ handelssystemen raakte hij gefascineerd door crypto. Hij zag een kans om veel geld te verdienen en greep die.
Inmiddels runt hij drie bedrijven die allemaal met crypto te maken hebben, waaronder de exchange FTX (die regelmatig 5 miljard dollar aan transacties per dag uitvoert). De keuze om Wall Street te verlaten heeft hem geen windeieren gelegd: zijn nettowaarde wordt door Forbes op 11,5 miljard dollar (9,4 miljard euro) geschat.
Sam Bankman-Fried zal dit geld dus niet uitgeven aan dure huizen, auto’s en kleding (de miljardair verschijnt vaak in korte broek en t-shirt), maar aan goede doelen. Hij doneerde al miljoenen aan dierenwelzijn en biotechbedrijven die ziektes aanpakken. Ook Joe Biden kreeg in zijn presidentscampagne een donatie van 5 miljoen dollar. In februari lanceerde Sam Bankman-Fried de non-profit FTX Foundation, waardoor hij 1 procent van alle transacties kan weggeven.
Oh ja: zo denkt hij over Elon Musk.
3) He did not pretend to have loyalty or deference to BTC. Or for that matter, to anything, really.
That is fine, we all thought. Deference to the system as it happens to exist is the innovation killer. pic.twitter.com/1mjAEYi0fK
— SBF (@SBF_FTX) May 14, 2021