Salarisverhoging? Met deze vervolgstappen heb je er écht wat aan
Heb je te horen gekregen dat je een salarisverhoging krijgt? Goed bezig! De meeste mensen verhogen in deze situatie simpelweg hun uitgaven, vooral als de loonsverhoging klein lijkt. Wil jij het slimmer aanpakken? We delen in dit artikel 5 tips.
Je kunt dat extra inkomen namelijk slim inzetten. Als je het goed aanpakt, kun je jouw salarisverhoging zelfs zo gebruiken, dat het je op de lange termijn alleen maar meer geld oplevert.
Slimme zetten na je salarisverhoging
Bedenk hoe je echt kunt profiteren van je hogere salaris. Natuurlijk mag je er ook van genieten, je hebt er immers hard voor gewerkt. Maar onthoud dat het ook belangrijk is om je vermogen te laten groeien.
1. Wacht nog even af
Sla dit artikel na het lezen even op en pak het erbij als je jouw eerste salarisstrook hebt gekregen. Het kan makkelijk zijn om jezelf rijk te rekenen na een salarisverhoging, maar vergeet niet dat bruto iets anders is dan netto. Voordat je slimme zetten kunt doen, moet je eerst weten hoeveel er daadwerkelijk op je rekening bij wordt geschreven.
Daarnaast kunnen we de hoge inflatie momenteel niet negeren. Alles wordt duurder. De Rabobank verwacht dat de prijzen dit jaar gemiddeld 3,8 procent zullen stijgen, terwijl de lonen er vaak maar maximaal 1,19 procent op vooruitgaan. Zit je met handen in het haar, omdat de volgende slimme zetten voor jou hierom niet realistisch zijn? Dan weet je nu waarom. Dat betekent niet dat je ze niet kan proberen.
Het is namelijk niet ongewoon dat mensen het ‘slachtoffer’ worden van leefstijlinflatie na een salarisverhoging. Dit houdt in dat hoe meer je verdient, hoe meer je (ongemerkt) gaat uitgeven, waardoor je aan het einde van de maand precies hetzelfde overhoudt.
2. Spaar zo’n 75 procent van je salarisverhoging
Volgens Insider is het daarom een goede vuistregel om 75 procent van elke salarisverhoging te sparen. Als je nog geen noodfonds hebt (een spaarpotje waarmee je drie tot zes maanden aan vaste lasten kunt betalen) of een schuld hebt, is het verstandig om je salarisverhoging hiervoor in te zetten.
Als hiervan geen sprake is en je in de toekomst van plan bent een grote uitgave te doen (zoals een droomvakantie, een verbouwing of een koophuis), kun je jouw salarisverhoging elke maand apart zetten voor dit doel.
3. Beleg je salarisverhoging
Steeds meer mensen realiseren zich dat je niet per se rijk hoeft te zijn om te beleggen. Zelfs met 50 euro per maand kun je jouw geld voor je aan het werk zetten. Dat lijkt misschien in eerste instantie geen verschil te maken, maar een simpele rekensom laat het tegendeel zien.
Leg je dertig jaar lang 50 euro per maand in met een rendement van 7 procent? Dan is je vermogen ongeveer gegroeid tot 58.747 euro. Let er wel op dat beleggen ook risico’s met zich mee brengt en dat je je goed moet inlezen voordat je aan de slag gaat.
4. Investeer in jezelf
Het kan verleidelijk zijn je salarisverhoging uit te geven aan luxegoederen, maar het is verstandiger om het geld te gebruiken om in jezelf te investeren. Volgens superinvesteerder Warren Buffett is dit dé tip om meer te gaan verdienen. Maar vaak verbetert het ook gewoon je kwaliteit van leven.
Waar kun je aan denken?
- Start een side hustle
- Leer een nieuwe skill
- Neem een sportschool-abonnement
- Huur een personal trainer
- Ga naar een coach of therapeut
5. Doe iets leuks
Natuurlijk ligt dit eraan hoe hoog je salarisverhoging precies is geweest en of je bijvoorbeeld al een noodspaarpotje hebt, maar je hebt waarschijnlijk hard gewerkt voor je pay raise en daar mag je jezelf best voor belonen.
Het leven moet wel leuk blijven, dus gebruik die overige 25 procent van je salarisverhoging of bijvoorbeeld de eerste (paar) maand(en) om iets leuks voor jezelf te kopen, luxe uit eten te gaan of een tripje te maken; whatever rocks your boat. Waarschijnlijk heb je meteen iets bedacht.
Een laatste les: denk eerst aan uitgaven die je leven makkelijker of comfortabeler kunnen maken. Geef niet alleen geld uit omdat het kan, maar denk er bewust over na. Dat is de meest slimme zet die je met je salarisverhoging kunt doen.