Martin de Coninck
Martin de Coninck Geld & Carrière 27 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient een zzp-psycholoog per uur, geldstress zal er niet zijn

Heb je genoten van Harrison Ford en Jason Segel in de hitserie Shrinking op Apple TV+? Misschien ligt er voor jou ook wel een toekomst als psycholoog in het verschiet. Bijvoorbeeld als zelfstandige. Wat meehelpt is het vette salaris dat je als zzp-psycholoog gemiddeld in Nederland verdient in 2025.

Een fors salaris als zelfstandig psycholoog is natuurlijk mooi meegenomen. Maar als je bedenkt dat er momenteel ruim 100.000 mensen op de ggz-wachtlijsten staan (bron: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), lever je ook een waardevolle bijdrage aan de maatschappij. En, niet geheel onbelangrijk: er is voorlopig genoeg werk. De vraag naar psychologen is enorm en veel instellingen kunnen de groei aan patiënten niet aan.

Het zzp-salaris per uur van een zelfstandig psycholoog

Volgens het Knab Uurtarievenonderzoek 2025 ligt het gemiddelde uurtarief van een zzp-psycholoog op 112 euro per uur. Daarmee behoren ze tot de best verdienende zelfstandigen binnen de zorgsector, ook wel z-zzp’ers genoemd.

salaris zzp psycholoog per uur in 2205 shrinking
(Afbeelding: Apple TV+)

Toegegeven, het aantal declarabele uren ligt met gemiddeld 21 uur per week niet torenhoog. Er komt namelijk een hoop administratief werk bij kijken dat niet facturabel is. Denk aan dossiers bijwerken, overleg met collega’s of verzekeraars, en natuurlijk het nodige papierwerk. Maar zelfs met 21 declarabele uren per week tikt het lekker aan: je komt al snel uit op een bruto maandinkomen van ruim 8.000 euro, wat neerkomt op bijna 100.000 euro bruto per jaar. En dat is dan nog zonder aanvullende opdrachten of groepssessies, die vaak ook tegen stevige tarieven lopen.

Wat heb je nodig om als zzp-psycholoog te starten?

Om als zelfstandig psycholoog aan de slag te gaan, moet je wel wat in huis hebben:

– Minimaal een master in de psychologie op zak
– Ingeschreven staan in het BIG-register (voor bepaalde specialisaties)
– Ervaring als psycholoog in loondienst is een aanrader. De meeste zelfstandige psychologen hebben er al een aantal jaren bij een werkgever op zitten voordat ze voor zichzelf beginnen.

Daarnaast is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, bijvoorbeeld met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en moet je nadenken over een passende boekhoudtool of -dienst.

Vrijheid, impact en een vet tarief

Het mooie aan het zzp-bestaan als psycholoog naast een goed salaris? Je bepaalt zelf je agenda, kunt kiezen voor cliënten en thema’s die je aanspreken, en hebt alle ruimte om je eigen koers te varen.

Maar dat uurtarief is natuurlijk ook iets waar menig loonslaaf jaloers op is. Niet verrassend waarom steeds meer psychologen kiezen voor het ondernemerschap. Je helpt anderen, verdient lekker en houdt controle over je werkdruk. Dus: geïnspireerd door Shrinking en toe aan een carrièreswitch (of stap vooruit)? Misschien is het tijd om die innerlijke therapeut serieus te nemen.

Check ook het forse gemiddelde salaris van zelfstandige zorgbegeleiders, of de top 10 best betaalde ZZP-beroepen in Nederland.

Knab

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.