Dit salaris krijgt een schipper op een veerboot, diploma niet nodig
Om als schipper op een veerpont te mogen werken, heb je in de meeste gevallen een lading diploma’s en certificaten nodig. Er zijn echter ook vacatures waarvoor je mag solliciteren zónder vaarbewijs of ook maar het verschil tussen bakboord en stuurboord te weten.
Ondanks dat er in de Nederlandse rivieren geen ijsschotsen drijven of orca’s zwemmen, heb je ten minste twee diploma’s nodig om als schipper een veerpont op en neer te mogen pendelen. Deze mag je bij sommige werkgevers gelukkig kosteloos halen als je wordt aangenomen. Voor grotere boten komen er een hoop extra eisen bij. Deze vacatures zijn alleen toegankelijk voor doorgewinterde schippers.
Wat verdient een schipper op een veerpont?
Het salaris én de functie-eisen van een schipper zijn primair afhankelijk van de grootte van de boot die je op en neer pendelt. We nemen ze met je door.
Voor de kleinste veerboten heb je maar twee diploma’s nodig: een klein vaarbewijs en een marifooncertificaat. Met dit laatste certificaat toon je aan dat je weet hoe je met een maritieme telefoon kunt communiceren met bijvoorbeeld een brugwachter (ook een leuk beroep zonder diploma). Een voordeel van een kleine veerboot is dat je ook mag solliciteren als je geen ervaring als schipper hebt. Je kunt de benodigde papieren halen zodra je in dienst bent.
Een nadeel is dat het salaris niet zo hoog is. Als schipper op een kleine veerpont verdien je bij Blue Amigo als startsalaris 14,76 euro bruto per uur. Op basis van een 40-urige werkweek komt dit uit op 2.558 euro per maand. Krijg je wel een volledig verzorgd kapiteinsuniform bij − al ademt dit qua uitstraling helaas meer Captain Phillips dan kapitein E.J. Smith (van de Titanic).
Doorgroeien als schipper, qua boot én salaris
Voor grotere boten heb je meer diploma’s nodig. Om bij Blue Amigo in aanmerking te komen voor een baan als schipper op een groot veerpont, heb je ten minste een EU-kwalificatiecertificaat schipper nodig. Ook het marifooncertificaat is wederom nodig, alsook een radarpatent. Hiervoor wil het bedrijf echter weer met je meedenken. Het salaris voor deze meer gewichtige baan is logischerwijs ook hoger. Als startsalaris zien we een bruto-uurloon van 16,95 euro per uur. Dit komt neer op 2.938 euro per maand.
Vanuit hier ligt de (vaar)weg open om door te groeien naar een nóg grotere boot, bijvoorbeeld als schipper binnenvaart. We vinden een vacature waar een salaris tussen 2.307 euro en 3.893 euro wordt genoemd.
Het salaris als schipper kan ermee door, maar we zouden niet willen zeggen dat het geld binnen deze beroepsgroep tegen de plinten klotst. Als je graag iets groots bestuurt met mensen erin, kun je beter solliciteren voor dit beroep (ook geen diploma vereist!)