Dit salaris verdien je als rattenvanger en het is niet eens (heel) vies
Helaas is het werk van moderne rattenvangers iets minder romantisch dan de dieren met een fluitspel betoveren. Toch heeft het ambacht zeker zijn charme, en het betaalt goed.
Muskusratten vormen een invasieve soort. Ze beschadigen dijken en hebben geen natuurlijke vijanden. Vandaar dat er rattenvangers nodig zijn om de populatie in toom te houden. Dit doen ze door in de natuur te speuren naar sporen van de muskusrat, zoals afgekloven rietstengels of een licht verkleurde slootbodem. Daarna plaatsen ze klemmen, die de dieren zo diervriendelijk mogelijk doden. Manners spoort vacatures (helaas niet in Hamelen) op en ontdekt dat er een goed salaris te verdienen als rattenvanger.
Zo ziet de werkdag van een rattenvanger eruit
De strijd tegen de muskusrat is succesvol. Waar er in de jaren 90 nog 4.000 muskusratten per jaar werden gevangen, is dat dit jaar nog maar 30 á 35 stuks. Dit betekent dat het werk als rattenvanger tegenwoordig niet zo vies is als het klinkt.
Het gros van de tijd loop je door natuurgebieden of waad je door beken, op zoek naar sporen van een muskusrat. Deze gebieden leer je binnen een mum van tijd zo goed kennen als je broekzak. Eigenlijk ben je 99% van de tijd een rattendetective en maar 1% van de tijd een rattenvanger. Slechts een paar keer per maand vang je daadwerkelijk een rat.
Het salaris van muskusrattenvanger in 2024
Het is niet zo makkelijk om aan het werk te gaan als rattenvanger dan als vogelspotter, maar we vinden wel meteen een openstaande vacature op het internet. Bij Waterschap Zuiderzeeland, in de buurt van Lelystad, kun je solliciteren naar een functie als medewerker muskusrattenbestrijding. In de vacature wordt een prima salaris van maximaal 3.306 euro bruto per maand genoemd, voor 36 uur per week. Ervaring is geen must, staat in de vacature, maar wel fijn.
Op de website van Waterschappen lees je meer over hoe het is om een rattenvanger te zijn.