Dit verdient een hypotheekadviseur en zoveel ben jij eraan kwijt
Als iemand bezig is met het salaris van anderen, dan is het wel een hypotheekadviseur. We duiken nu eens in zijn inkomsten, maar ook in zijn toegevoegde waarde bij het kopen van een huis.
De huizenmarkt is nogal verhit, dus een goede hypotheekadviseur is geen overbodige luxe. Vaak kun je gratis terecht voor een kennismakingsgesprek, waarbij je al veel informatie krijgt. Dit is een goede manier om af te tasten of je wel of niet met iemand in zee gaat.
Wat doet een hypotheekadviseur?
Kort gezegd bemiddelt een hypotheekadviseur tussen jou en de hypotheekverstrekker. Het doel is om een zo aantrekkelijk mogelijke hypotheek te krijgen, waarbij verschillende trucjes en mazen in de wet je al om de oren vliegen tijdens een eerste gesprek. Uiteindelijk begeleidt de adviseur het complete proces van begin tot eind.
In het bovenstaande kader zie je de verschillende typen hypotheekadviseur. Weet dat je voor een hypotheekadviseur van een bank minder betaalt dan voor een onafhankelijke. Maar een onafhankelijke steekt doorgaans meer zijn nek uit voor een gunstig hypotheektarief, en dat is meer waard dan de eenmalige advieskosten.
Wat moet je betalen voor hypotheekadvies?
Tip: check voordat je op gesprek gaat op de website van de adviseur de vergelijkingskaart, waarin verschillende hypotheekaanbieders met elkaar worden vergeleken. Ook vind je of het advies onafhankelijk is en wat de kosten zijn voor het proces.
Als doorstromer op de woningmarkt betaal je gemiddeld 2.500 euro tot 3.000 euro bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Starters betalen vaak een paar honderd euro minder. Weet dat ook de Consumentenbond hypotheekadvies geeft. De tarieven hier zijn duidelijk: vanaf 2.300 euro voor starters. Doostromers, oversluiters en verhogers betalen 2.650 euro en ondernemers zijn 400 euro extra kwijt.
Het gemiddelde salaris van een hypotheekadviseur
Je moet met de billen bloot bij een hypotheekadviseur. Je salarisgegevens, bankafschriften, schulden, leningen; er is een waslijst aan gegevens en documenten die je moet meenemen naar zowel een kennismakingsgesprek als een serieus adviesgesprek.
Maar hoeveel salaris krijgt een hypotheekadviseur zelf eigenlijk? Daarnaar deed Intermediar onderzoek, en dan alleen onder adviseurs in loondienst. Het gemiddelde salaris in Nederland is 3.569 bruto per maand, maar dit geeft wel een ietwat vertekend beeld. Zo ligt het gemiddelde in Amsterdam op 4.458 euro bruto per maand en in Eindhoven op 4.000 euro. Uiteraard verschilt het ook nog of je junior, medior of senior bent. Bovenop je salaris krijg je als hypotheekadviseur doorgaans ook een bonus bij een behaalde target.
Maximale hypotheek
Kijken we naar een gemiddelde hypotheekadviseur in Nederland die alleenstaand is, dan komt zijn jaarsalaris inclusief vakantiegeld uit op 46.254 bruto per jaar. Zijn of haar maximale hypotheek volgens de rekentool van Independer is daarmee 222.936 euro. Dit bij 3,52% rente en een rentevaste periode van 10 jaar. Hierbij zijn we uitgegaan van een starter zonder leningen of schulden. Het is dus puur een grove indicatie.
Tweeverdieners met het bovengenoemde salaris kunnen rekenen op een maximale hypotheek van 438.422 euro. Ook daarbij zijn we uitgegaan van starters. Als doorstromer neem je, als het goed is, de overwaarde mee van je vorige huis, waardoor je voor een hogere hypotheek in aanmerking komt.