Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 22 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als brugwachter en de eisen zijn overbrugbaar

We zouden niet willen zeggen dat je met een baan als brugwachter de zilvervloot ziet binnenvaren, maar het salaris is zeker niet verkeerd. En vlak nadat je begint ligt er al een fikse opslag in het verschiet. 

Knopje één: brug open. Knopje twee: brug dicht. Zo ziet het werk van een brugwachter er in onze fantasie uit, waarbij er maximaal één keer per uur op het eerste en vijf minuten later op het tweede knopje gedrukt moet worden. Zó eenvoudig is het vak van brugwachter niet, ontdekken we na enige research.

In dit artikel verkennen we het salaris, de functie-eisen en de werkzaamheden van een brugwachter. Eerder deden we dit ook al voor andere prachtbanen zonder (specifieke) opleiding, zoals lopendebandmedewerker in een pannenkoekenfabriek en anti-witwasser.

Het salaris van een brugwachter

Laten we bij de belangrijkste vraag beginnen: wat verdien je als brugwachter? We vinden een vacature van Rijkswaterstaat waar een salaris van minimaal 2.595 euro en maximaal 3.238 euro staat vermeld. Bruto weliswaar, maar toch een alleraardigst salaris. Fulltime voor deze functie is 36 uur, waardoor je uurloon uitkomt op ruim 18 euro.

Een voordeel van werken als brugwachter bij Rijkswaterstaat is bovendien dat je officieel een rijksambtenaar bent. Daardoor behoor je tot de bestbetaalde sector van de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook jij krijgt op 1 juli de geplande loonsverhoging van 8% voor rijksambtenaren, plus een extra verhoging van 50 euro. Dit zorgt ervoor dat je minimale salaris neerkomt op 2.855,84 euro bruto. Geen zilvervloot, maar wel een hele klomp zilver (3 kilo per maand, als we afgaan op de huidige zilverprijs). Op het moment van schrijven zien we een vacature openstaan in het Zeeuwse Hansweert.

Ook als je op zoek bent naar een laagdrempelige bijbaan kun je als brugwachter aan de slag. Blue Amigo heeft een vacature openstaan voor 4 tot 8 uur per week. Hierbij word je ingezet bij de bruggen in de buurt bij de Biesbosch. Het salaris valt zoals te verwachten wat lager uit dan bij Rijkswaterstaat. Blue Amigo spiegelt ons een bruto-uurloon van 13,27 euro voor. Dat is gelijk aan het minimumloon, al krijg je er wel een onregelmatigheidstoeslag van 20% bij. En vanaf 1 juli 2024 wordt dat 13,68 euro.

Baan zonder ervaring

Om als brugwachter aan de slag te gaan bij Rijkswaterstaat of Blue Amigo, hoef je geen specifieke opleiding te hebben gevolgd. Het is genoeg dat je überhaupt een diploma hebt, maakt niet uit van welke studie, maar hij moet wel minimaal van mbo-niveau 3 zijn. De benodigde training krijg je intern en valt onder betaalde tijd.

Zoals we zeiden zijn de werkzaamheden iets lastiger dan op ‘open’ of ‘dicht’ drukken. Als brugwachter bij Rijkswaterstaat wordt er van je verwacht dat je snel kunt schakelen tussen verkeersdeelnemers, patrouillevaartuigen, beheerders en hulpdiensten. Hiervoor heb je de beschikking over digitale systemen zoals camera’s en moderne volg- en communicatieapparatuur. Maar toch, al deze technologie en communicatie staan ten dienst van slechts één kerntaak: het openen en sluiten van de brug. Knopje ‘open’ en knopje ‘dicht’ dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.