Het salaris van NPO-‘bendeleider’ Frederieke Leeflang
Strengere teugels, een inperking van de macht en een flinke bezem. Een vernietigend advies aan het demissionaire kabinet noemt de publieke omroep “een bende”. Maar hoeveel salaris verdient Frederieke Leeflang eigenlijk, huidig bendeleider van de NPO?
De voormalige topjuriste uit de Zuidas is overigens niet de enige topvrouw van een Nederlands bedrijf die kampt met kritiek. Ontdek ook het salaris van Marjan Rintel, CEO van KLM die schermt met Schiphol over de krimp van de luchthaven.
Kritiek op de publieke omroep
In 2024 zou de NPO naar eigen zeggen een budget nodig hebben van 1,1 miljard euro. Een fikse stijging van ruim 200 miljoen euro die niet bij iedereen door de beugel kan.
Een commissie onder leiding van voormalig CDA-Kamerlid Pieter van Geel adviseert het kabinet zelfs om zo snel mogelijk schoon schip te maken van de publieke omroep. Voornamelijk het debacle rond het controversiële ON! wil Van Geelen in de toekomst vermijden door strengere voorwaarden op te leggen. De nog op te richten instantie Autoriteit Publieke Media (APM) zal bijvoorbeeld moeten helpen bij de beoordeling en toelating van nieuwe omroepen. Het Commissariaat voor de Media mag dan weer worden opgeheven als het aan Van Geelen ligt.
Volgens het advies is er sinds de uitbreiding van het takenpakket in 2015 dan ook een bende ontstaan bij de publieke omroep met “veel tegenstrijdigheden en conflicterende verantwoordelijkheden”. Strengere teugels en meer toezicht zouden deze toenemende macht van de overkoepelende NPO op de omroepen aan banden moeten leggen. Op die manier kunnen de zenders zich meer focussen op de inhoud van de programmering.
Salaris van NPO-baas Frederieke Leeflang
Of de grote bazen van de publieke omroep zich kunnen vinden in het vernietigende advies van Van Geelen, moet nog blijken. Maar hoeveel loon vang je eigenlijk als bestuursleider van onze nationale televisie?
Over het gehele jaar 2022 kreeg Frederieke Leeflang als voorzitter van de Raad van Bestuur een salaris van 215.976 euro bruto, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag van de NPO. Dat is nét onder de balkenendenorm. De overige twee leden van de Raad van Bestuur zijn Martijn van Dam en Paul Doop. Zij verdienden respectievelijk 179.901 euro en 215.976 euro in 2022.