Dit is het gemiddelde salaris van een accountant in Nederland
Als accountant ben je op de achtergrond een belangrijke factor binnen een bedrijf. Maar wat voor salaris kun je verdienen met deze gortdroge cijferkunde? We vroegen de Nationale Beroepengids om data.
Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. Nederlandse grote en middelgrote bedrijven, overheidsorganisaties en banken moeten hun jaarrekening verplicht vergezeld laten gaan van een ‘accountantsverklaring’.
Het maakt qua salaris veel verschil of je Accountant Administratieconsulent (AA) bent of Registeraccountant (RA). In het tweede geval verdien je een stuk meer. Daarnaast is leeftijd, ervaring en het bedrijf of sector waar je werkt van invloed op je inkomen.
Accountant Administratieconsulent (AA)
Als accountant-administratieconsulent (AA) richt je je vooral op het opmaken van jaarrekeningen en financiële overzichten, en op het beoordelen en controleren van jaarrekeningen die collega’s hebben opgesteld. In deze rol ben je meestal werkzaam in een accountantskantoor en werk je vooral voor kleinere en middelgrote bedrijven.
Hiervoor volg je een vierjarige HBO–bacheloropleiding. Meestal gevolgd door een tweejarige postbacheloropleiding AA, die te combineren is met een baan bij een accountantskantoor.
Registeraccountant (RA)
Als registeraccountant (RA) richt je je vooral op het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Dit doe je meestal voor grote bedrijven. Een RA-accountant kan verbonden zijn aan een accountantskantoor, maar is vaak een werknemer van het bedrijf of de overheidsinstelling waarvan hij de jaarrekening controleert. Ook werken veel registeraccountants op zelfstandige basis.
Meer salaris, maar je hebt dan ook universitaire studie nodig. Deze bestaat uit een driejarige wo-bacheloropleiding, gevolgd door een wo-masteropleiding van één tot twee jaar. Daarna start meestal de deeltijdse post-masteropleiding RA, die ongeveer 2,5 jaar in beslag neemt.
Het salaris van een accountant in Nederland
Volgens de Nationale Beroepengids verdien je als registeraccount bijna twee keer zoveel als een accountant-administratieconsulent. Het meest verdien je als RA bij een groot kantoor dat actief is in de finance-wereld. Het gemiddelde salaris dat je hieronder ziet, is dat van AA en RA samen. Regelmatig promoveren AA-accountants gedurende hun carrière tot RA-accountants via een extra opleiding, al dan niet binnen hun bedrijf. In dat geval ga je dus richting de bovengrens.
Als student Assistent Accountant verdien je zo’n 2.250 euro per maand. Dit salaris is niet meegenomen in het gemiddelde. Volgens de Nationale Beroepengids geldt de onderstaande schaal voor accountants in loondienst.
- Minimaal salaris: 2.750
- Gemiddeld salaris: 5.875 euro
- Hoogste salaris: 9.000 euro
Dit zijn brutosalarissen per maand op basis van een 40-urige werkweek. In de data zijn werknemers van 21 jaar en ouder meegenomen. In een management- of serieuze seniorfunctie komen bij uitzondering natuurlijk ook wel hogere salarissen dan 9.000 euro bruto per maand voor.
Partner of eigen kantoor
Maar het meest verdient een accountant als partner. Dan ligt het gemiddelde op 225.000 euro bruto per jaar, met een maximum van 475.000 euro bruto per jaar. Als zelfstandige met een eigen accountantskantoor verdien je in Nederland gemiddeld 175.000 euro per jaar. Dit is een inkomen dat naast salaris vooral uit winstdeling bestaat.