‘Nieuwe snelheidslimiet in Nederland ter compensatie CO2-uitstoot’
Volgens De Telegraaf circuleren er plannen om ook ’s avonds 100 kilometer per uur te gaan rijden. Dit om de extra CO2-uitstoot van de kolencentrales te compenseren.
De kolencentrales in Nederland worden verder opgestookt. Zo ontlasten we de gasgestookte energiecentrales en zijn – wij Nederlanders – minder afhankelijk van Russisch gas. Goed plan vinden velen, al wil de minister van Klimaat, Rob Jette, de extra uitstoot compenseren.
Kolencentrales compenseren met maximumsnelheid van 100 km/u
Door de kolencentrales harder te laten draaien en minder Russisch gas te gebruiken, wordt er zo’n 6 tot 7 megaton aan CO2 meer de atmosfeer ingepompt. Volgens Haagse bronnen moet de mobiliteitssector dit voor een deel compenseren, meldt de krant.
Bentley vs Tesla: de strijd om de snelste 0 – 100 km/u-acceleratie
Er is echter veel kritiek op het 100 kilometer per uur rijden. Er wordt weliswaar minder uitgestoten, maar de daadwerkelijke aantallen worden door critici als ‘verwaarloosbaar’ bestempeld.
Subsidie als je minder uitstoot
Naast ’s avonds 100 kilometer per uur rijden, wordt er gesproken over extra subsidie als bedrijven minder CO2 uitstoten. De coalitie denkt tevens na over subsidie voor particulieren. Deze compensatie is bedoeld voor het isoleren van huizen. Ook denken bestuurders na over het kopen ‘groene credits’.
Deze ‘groene credits’ zijn speciale overeenkomsten waarmee bedrijven hun CO2-uitstoot compenseren. Een bedrijf dat veel van die groene credits verkoopt, is Tesla. Lees hier hoe Elon Musk er miljarden aan verdiende.
Nederland haalt zonder maatregelen klimaatdoelen
Vooralsnog zijn er nog geen definitieve besluiten gemaakt en hoeven we nog geen 100 kilometer per uur te rijden na 19.00 uur. Daarbij is de CO2-uitstoot door een warme winter en hoge energieprijzen lager dan verwacht. “Zelfs als de kolencentrales extra CO2-uitstoten, zou Nederland de klimaatdoelen dit jaar kunnen halen”, meldt De Telegraaf. Wat het maatregelenpakket inhoudt, hoor je rond Prinsjesdag.
Bitcoin en CO2: is de bekendste digitale munt echt zo vervuilend?