Dit is de Russische oligarch die uit zijn Amsterdamse pand is getrapt
Amsterdamse krakers trapten een Russische oligarch in oktober uit zijn luxe-pand aan het Vondelpark. En vorige week besliste een rechter zowaar in het voordeel van de zeven nieuwe bewoners. Ze mogen blijven. Maar wie is deze steenrijke Rus? Maak kennis met Arkady Volozh.
Vanwege het WK in Qatar en alle heisa dat het voetbaltornooi met zich meebrengt, heb je het vast gemist. Desondanks gebeurt het niet vaak dat Amsterdamse krakers de juridische strijd winnen van een Russische miljardair. Al hadden ze deze keer een meer dan geldig bezwaar.
Amsterdamse krakers verslaan Russische oligarch
Het luxe-pand van Arkady Volozh werd namelijk niet louter gekraakt omdat het leeg stond. Volgens de rechtmatige bezetters is het naast een aanklacht tegen de woningnood in de hoofdstad ook een protest tegen de oorlog in Oekraïne. En ze hebben een punt. Nou ja, twee. Omwille van de EU-sancties die er momenteel gelden tegen Russische miljardairs, mag Arkady Volozh zijn pand aan de dure Vossiusstraat betreden noch verhuren of verbouwen.
In 2019 tikte de miljardair de woning van vijf verdiepingen nochtans op de kop voor 3,4 miljoen euro. Vermoedelijk met de bedoeling het gebouw leeg te laten staan en te speculeren op de losgeslagen vastgoedmarkt van Amsterdam. Maar aangezien de bevroren Russische activa geen winst mogen opleveren voor hun rijke eigenaren, kan het historische pand uit 1879 niet verhuurd, niet verbouwd, laat staan bewoond worden. Of toch tenminste niet door Arkady Volozh zelf.
De Russische oligarch vroeg om een ontruiming van het miljoenenpand, maar kreeg van de rechtbank nul op het rekest. Volgens de rechter is er immers geen legitieme reden voor de leegstand van het gebouw. De Amsterdamse krakers hebben de strijd dus voorlopig gewonnen. Toch kijkt het groepje protesterende studenten maar beter over de schouder af en toe. Arkady Volozh is geen kat die je zonder handschoenen zo’n vernederende wasbeurt geeft.
Arkady Volozh: eigenaar van het ‘Russische Google’
Sergey Brin is niet de enige joodse innovator die in de voormalige Sovjet-Unie geboren is en een gigantische zoekmachine heeft opgezet in de jaren 90. Een jaar voor Google het daglicht zag, richtte Arkady Volozh de Russische variant op. Yandex begon als search engine in 1997 en heeft nog steeds een vinger in 60 procent van alle Russische zoekopdrachten.
De invloed van het bedrijf op het Russisch dagelijks leven reikt echter lichtjaren verder. Niet Spotify, maar Yandex Music is de leider in Rusland. Niet Uber, maar Yandex Taxi is de top-app voor ritbezorging. Bovendien gebruiken miljoenen Russen Yandex Navigator, Yandex Market, Yandex News en Yoo Money (voorheen Yandex Wallet) om zich te verplaatsen, online te winkelen, te lezen en geld uit te geven. En pakjesbezorging is de volgende stap. Dasvidanja Amazon.
Yandex is alomtegenwoordig in Rusland en tot voor kort stond Arkady Volozh ervan aan het hoofd. Na het ingaan van de EU-sancties, nam de ex-CEO een stap opzij maar zijn gewicht in de schaal van de Russische samenleving kan niet onderschat worden. Dat ondervond ook Aleksei Navalny, de vergiftigde en intussen opgesloten oppositieleider van Vladimir Poetin.
Yandex: propaganda-spreekbuis van Poetin
Toen activisten online-protesten probeerden te organiseren door comments te plaatsen bij Russische overheidsgebouwen op de navigatie-app van Yandex, verwijderde het bedrijf de berichten meteen. Naar eigen zeggen omdat ze ‘off-topic’ waren. Bovendien verontschuldigde de tech-gigant zich onlangs nadat een experimentele functie van Yandex, zoekresultaten over Navalny altijd naast overwegend negatieve content plaatste. En ook de FSB – de moderne versie van de KGB zeg maar – is er kind aan huis.
In 2011 kwam aan het licht dat Yandex vertrouwelijke informatie doorgespeeld had aan de Russische geheime dienst. En in 2019 maakte Reuters bekend dat de FSB het op een akkoordje had gegooid met Arkady Volozh wat betreft de versleutelde berichtenservice van het Russische Google. Dat Yandex een levensbelangrijke spil is in de propagandamachine van Poetin moge duidelijk zijn. Negatieve berichtgeving over de oorlog in Oekraïne vind je uiteraard niet via de Russische search engine. Vandaar dat de Europese Unie de Russische miljardair naar de zwarte lijst heeft verbannen. Nu Yandex zelf nog.
Hoofdkwartier in Amsterdam
Op zoek naar een baan? Dan kun je hier solliciteren op een functie bij het Europese hoofdkwartier van Yandex in Amsterdam. Verrast dat de grootste propaganda-spreekbuis van Vladimir Poetin in onze hoofdstad een kantoor heeft? Dat komt ervan als je van Nederland een belastingparadijs maakt voor de grote multinationals. Iemand nog een vast contract nodig? Misschien de Amsterdamse krakers die Arkady Volozh uit zijn miljoenenpand hebben getrapt.