Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 20 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Zo bizar veel duurder is je hamburger in 2025, de koeien raken op

Natuurlijk wil jij die sappige hamburger en dat malse rode biefstuk blijven eten. Maar ten koste van wat eigenlijk? Mocht het klimaat je niet zoveel doen, dan gaat het wel ten koste van je portemonnee. Rundvlees wordt fors duurder in 2025, en dat is niet zo vreemd als de koeien op raken.

Gelukkig komen er steeds betere vleesvervangers, als je dat zo nodig wil. Zo is dit innovatieve stukje nepvlees letterlijk gebakken lucht. Onze redactie bestaat grotendeels uit flexitariërs, dus een goed stukje rundvlees gaat er af en toe wel in. Maar ja, zonder koeien wordt dat lastig.

Prijs rundvlees stijgt extreem in 2025

Rundvlees, zoals biefstuk, hamburgers en rundergehakt, wordt dit jaar naar verwachting aanzienlijk duurder, verwacht marktbureau DCA Market Intelligence. Dit komt doordat het aanbod van runderen wereldwijd “uitzonderlijk schaars” is. Daardoor hebben de rundveeprijzen het vorige recordniveau de afgelopen weken “ruimschoots” hebben overschreden.

In Nederland ligt de prijs van slachtvee inmiddels bijna 9 procent boven het vorige record. Hiermee komt de prijs van runderen van de hoogste kwaliteit op 6,40 euro per kilo.

“Dit is een uitzonderlijk sterke stijging in korte tijd voor de doorgaans vrij stabiele rundvleesmarkt. Prijsstijgingen van meer dan 5 cent per kilo zijn zeldzaam, maar de afgelopen weken liepen de prijzen soms met wel 25 cent per week op”, zegt Matthijs Bremer, voedingsdeskundige bij het onderzoeksbureau.

Hamburger en biefstuk over de hele wereld duurder

De schaarste aan runderen is een wereldwijd probleem. Volgens DCA Market Intelligence heeft droogte in de Verenigde Staten geleid tot de kleinste rundveestapel sinds 1952. Ook in buurlanden Canada en Mexico is het aanbod schaars. “Ondertussen kampt Europa met een forse afname van het aantal vleesrunderen, met name uit Frankrijk.” Tijdens de kerstperiode zijn bijzonder veel runderen geslacht om aan de grote vraag te voldoen. Dit heeft de krappe markt verder onder druk gezet.

“De prijzen zijn schrikbarend snel gestegen, maar in de markt heerst het sentiment dat deze stijging nog maar het begin is. De aanvoer begint steeds meer te haperen”, concludeert Bremer.

Wanneer er een eind komt aan de prijsstijgingen van je hamburger en ander rundvlees is volgens hem niet te zeggen. “Een ding is zeker, veel consumenten merken de komende maanden vermoedelijk wel het effect op de kassabon als zij een biefstuk of hamburger in de supermarkt scannen.”

Beste kaas voor op je cheeseburger

Om toch watertandend af te sluiten. Dit is de beste kaas voor op je cheeseburger. Toegegeven: ook daarvoor heb je koeien nodig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.