Het fancy ruimtepak waarmee SpaceX astronauten de ruimte in stuurt
De eerste bemande vlucht van SpaceX naar het International Space Station (ISS) vindt vanavond (27 mei 2020) plaats en is boven Nederland te zien. Daarmee zal het image van de astronaut voorgoed veranderen. Logge en zware ruimtekledij maakt in het commerciële ruimtebedrijf van Elon Musk plaats voor een fancy ruimtepak.
Eerder dit jaar liet SpaceX een lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon-capsule mislukken. Wel zo handig om ook even de noodprocedure te testen. Dit werd gezien als laatste test. Een dag later liet Elon Musk in een persconferentie weten dat zijn ruimtevaartbedrijf komende lente waarschijnlijk al astronauten naar ISS stuurt. Inmiddels weten we dat dit op 27 mei gebeurt, mocht onverwachts noodweer geen roet in het eten gooien.
Even heel kort wat duiding. Waarom zouden de astronauten in ISS zitten te wachten op de het bedrijf van Elon Musk? Simpelweg omdat NASA sinds 1989 wettelijk is verplicht om voor commerciële mogelijkheden te kiezen, mits die voor handen zijn. Mede vanwege kostenbesparing wordt SpaceX een soort taxidienst voor astronauten. En ja, bij een commerciële ruimtevlucht hoort een fancy ruimtepak.
Wonder Woman en Captain America
Meer dan welkom dus ,dat SpaceX. Al zullen de reeds aanwezige astronauten benijdenswaardig kijken naar de nieuwe ruimtepakken. Naast de benodigde praktische doelen heeft SpaceX ook esthetische doelen meegenomen en een nauwsluitend futuristisch ogend pak ontworpen. Voor de looks van het pak heeft Elon Musk filmkledingontwerper José Fernández ingehuurd. Hij ontwierp ook de pakken voor onder meer Wonder Woman, Wolverine en Captain America: Civil War. Een prototype van het pak werd al gedragen door Starman, de mannequin die in een Tesla de ruimte in werd geschoten. SpaceX maakt de pakken voor iedere astronaut op maat, maar een ruimtepak heeft natuurlijk meer nodig dan een fijne snit en fancy look.
De ontwikkeling van de pakken vond plaats in Hawthorne, waar SpaceX zit gevestigd. Sunita Williams, een van de vier ervaren astronauten die trainden met de testcapsules van het Commercial Crew-ontwikkelingsprogramma van NASA, testte het pak in 2018 uitvoerig onder een vacuüm. “Nog niet zo lang geleden waren we sceptisch tegenover commerciële aanbieders, nu voelt het als een vooruitgang voor de ruimtevaart”, zei ze tijdens de testperiode op de website van NASA. “De esthetische schoonheid is niet ten koste gegaan van de functionaliteit. Het nieuwe pak is erg comfortabel dankzij nieuwe materialen.”
Het SpaceX-ruimtepak is licht, stijlvol en functioneel
Een groot voordeel is het gewicht. Een normaal ruimtepak weegt zo’n 15 kilogram, het pak van SpaceX wordt geschat tussen de 5 en 6 kilogram. Wat ook direct opvalt is de 3D-geprinte helm, die veel wegheeft van een motorhelm. De helm beschikt over complexe mechanismen die ondanks de beperkte ruimte zijn geïntegreerd. Denk aan het mechanisme waarmee het vizier geopend en gesloten kan worden, luchttoevoer, microfoons en een compleet koelingssysteem. “Het was vooral bij de helm extreem moeilijk om esthetiek en functie in balans te krijgen”, schreef Elon Musk bij de onthulling van het pak op Instagram.
Het is een drukpak, wat betekent dat astronauten beschermd worden als de druk in de capsule wegvalt. Geavanceerde communicatie- en koelsystemen zijn ingebouwd. Extra functies zijn onder meer touchscreen-compatibele handschoenen, een vlambestendige buitenlaag, gehoorbescherming en een vernieuwd verbindingspunt tussen pak en ruimtevaartuig. Het pak is niet geschikt voor ruimtewandelingen en kan alleen worden gedragen door astronauten aan boord van de capsule die naar ISS wordt gestuurd.