Ruimtefoto van ‘lachende galactische kat’ verbaast astronomen
Een telescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht heeft een katachtig sterrenstelsel in beeld gebracht. En de galactische gelijkenis ging niet verloren aan verbaasde astronomen. “Nevel van de lachende kat.”
Opzij honden, het universum heeft de kant van de katachtigen gekozen. Op duizenden lichtjaren hiervandaan werd de eeuwenoude strijd eindelijk beslecht. Een purrfecte ruimtefoto – eerste en laatste keer, beloofd – van een galaxy far far away nagelde wetenschappers aan de grond met buitenaards gemiauw. Oordeel zelf: is dit een galactische kat of niet?
Ruimtefoto verbaast astronomen
Het hemelse en katachtige spektakel ontvouwt zich 15.000 lichtjaar verderop. In de Monoceros, ook wel bekend als het fantastisch genaamde Eenhoorn-sterrenstelsel, worden nieuwe sterren gevormd. En te midden van deze wervelende gaswolken en de stralende gloed van jonge sterren is een buitengewone ontdekking gedaan. Het universum blijkt ook een kat te zijn.
Hoewel de katachtige vorm van ruimte-nevel Sh2-284 de astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) zeker verbaasde, kent de oorzaak ervan een logische verklaring.
“Sh2-284 is een stervormingsgebied waarin zich in het centrum een cluster van jonge sterren bevindt, Dolidze 25 genaamd”, liet het ESO in een verklaring weten. “De straling van deze sterrenhoop is krachtig genoeg om het waterstofgas in de wolk van de nevel te ioniseren. Deze ionisatie veroorzaakt de heldere oranje en rode kleuren.”
‘Nevel van de lachende kat’
Verder reageren de astronomen van het ESO op een ludieke manier op de katachtige ruimteontdekking en kreeg Sh2-284 alvast de officieuze bijnaam ‘nevel van de lachende kat’. Hieronder kun je de fenomenale ruimtefoto van kop tot teen aanschouwen.
En indien je scherpe ogen niet genoeg kunnen krijgen van het opmerkelijke beeld, raden we ten zeerste aan om de galactische kat in volle pixel-glorie te aanbidden op de website van het ESO. Of lees meer over de zeldzame ‘waterkomeet‘ die het leven op aarde kan verklaren.