Wat is nu het verschil tussen een Rolex Submariner, GMT-Master II en Sea-Dweller?
Je vindt Rolex horloges waarschijnlijk prachtig, maar als wij je vragen om de verschillen uit te leggen tussen een Rolex Sea-Dweller, Submariner of GMT-Master II, dan is de kans aanwezig dat je dat niet helemaal weet. No worries, na het lezen van dit artikel wel.
De uiterlijke overeenkomsten tussen de Rolex Sea-Dweller, Rolex Submariner en Rolex GMT-Master II zijn vrij talrijk. De bezel, de wijzers, de markeringen op de wijzerplaat, de datumaanduiding: je moet toch wel enigszins een kenner zijn om de verschillen tussen deze drie horloges te kunnen noemen. Die zijn er natuurlijk wel.
Het formaat
Eén van de eenvoudigste punten waarop je een verschil kunt spotten, is het formaat van de horloges. De Submariner en GMT-Master II hebben een 40 mm. grote kast, terwijl de Sea-Dweller een kast van 43 mm. heeft.
Dat brengt ons direct op een belangrijk punt: overweeg je de aanschaf van één van deze drie modellen, zorg dan dat je ze alledrie past. De Sea-Dweller is een behoorlijke unit waarvoor je een flinke pols nodig hebt. Heb je een wat slankere pols, dan kan het zo zijn dat een Submariner of GMT-Master II je beter staat. Kijk dus goed of de diameter van de kast en de hoogte van het horloge bij je passen.
Het uurwerk
Een belangrijk verschil huist natuurlijk van binnen. In het geval van Rolex is dit extra moeilijk te spotten, want een Rolex heeft altijd een dichte kast en dus kun je het uurwerk niet zien. Deze drie horloges hebben elk een ander uurwerk. De Sea-Dweller beschikt over het calibre 3235 uurwerk, de Submariner over het calibre 3135 uurwerk en de GMT-Master II over het calibre 3186 uurwerk.
Alledrie de uurwerken zijn officieel gecertificeerde chronometers, dus zeer precies. Het zijn tevens alledrie automaten (dus winden ze tijdens het dragen op). Omdat het duikhorloges betreft (de GMT is eigenlijk een pilot’s watch met een diver look) zijn de uurwerken voorzien van een veer die extra goed bestand is tegen schokken. Ook beschikken de uurwerken over een stop-seconds of ‘hacking’-functie om de secondewijzer te synchroniseren met die van een tweede tijdsbron.
Wanneer je de uurwerken naast elkaar legt, kun je het 3135 kaliber uit de Submariner bestempelen als het basisuurwerk. De 3186 uit de GMT-Master II heeft als extra complicatie een indicator voor een een tweede tijdzone. Het 3235 kaliber uit de Sea-Dweller is het nieuwste uurwerk dat beschikt over 14 patenten. Bovendien is dit uurwerk bestand tegen magnetische invloeden.
Dat het kaliber van de Rolex Sea-Dweller als top of the line beschouw mag worden, blijkt ook uit het feit dat dit uurwerk een gangreserve heeft van 70 uur, tegenover 48 uur voor de Submariner en GMT-Master II. Als enige heeft het kaliber 3235 van de Sea-Dweller ook Rolex’s nieuwe ‘Chronergy escapement’. Deze mechaniek verlengt niet alleen de gangreserve, het neutraliseert ook de massatraagheid van de bewegende delen. Dit zorgt voor een nóg grotere precisie.
De GMT-Master II heeft ten opzichte van de Submariner en de Sea-Dweller weliswaar een extra complicatie in de vorm van een tweede tijdzone; het is eveneens het minst duikwaardige horloge. ‘Minst’ moet je hier met een korreltje zout nemen, want hij is evengoed waterdicht tot 100 meter. De Submariner is dit echter tot 300 meter en de Sea-Dweller zelfs tot 1.220 meter. Dit model heeft dan ook een speciale klep die heliumgas laat ontsnappen. Door de duikuitrusting van een duiker kan helium, bestaande uit piepkleine atomen, in het horloge terecht komen.
De prijs
Vooral vanwege de verschillende uurwerken verschillen dus ook de prijzen van deze drie Rolex-modellen. De Rolex Submariner is bij Schaap & Citroen verkrijgbaar vanaf 6900 euro, de Rolex GMT-Master II vanaf 7750 euro en de Sea-Dweller vanaf 10.450 euro.
Los van de nuanceverschillen in het uiterlijk van deze drie horloges, zijn het vooral de binnenwerken die verschillen. In de basis dus drie gerespecteerde horloges met elk hun eigen karakteristieken in uiterlijk en mechaniek.
Een kleine nuance
In dit artikel zijn wij uitgegaan van de meest recente versies van deze drie horloges. Specificaties van oudere modellen kunnen verschillen. Ook de prijzen kunnen sterk afwijken van de in dit artikel vermelde basisprijzen. Zo is de Submariner in de basis de goedkoopste van de drie, maar kent dit model varianten die vele tienduizenden euro’s kunnen kosten.