Robot breekt wereldrecord op de 100 meter sprint
Aan de kant Usain Bolt. Cassie heeft zojuist het wereldrecord op de 100 meter sprint gebroken. Voor bipedale robots welteverstaan. Cassie vervolledigde het korte traject in 24.73 seconden (we hebben nooit gezegd hoe snel Bolt ging) en komt zo in het Guinness Book of World Records te staan.
De robot is met een beurs van 1 miljoen dollar ontwikkeld aan de Oregon State University. Cassie is de eerste bipedale robot ter wereld die door middel van ‘machine learning‘ zichzelf een optimale manier van lopen kan aanleren, afhankelijk van de afstand en het terrein.
Knipper niet met je ogen, misschien mis je het.
Meer dan een wereldrecord op de 100 meter sprint
De 100 meter ‘sprint’ werd voltooid op een atletiekbaan, maar de robot leert bijvoorbeeld ook de trap op en af te gaan. In 2021 liep Cassie al vijf onafgebroken kilometers in 50 minuten. Daar kan je hieronder de beelden van kijken.
Cassie, de robot die op een struisvogel lijkt
De mechanische benen en knieën van Cassie hebben iets weg van een struisvogel. En dat is niet per toeval.
Meep Meep. De struisvogel is het tweede snelste landdier op aarde. Met een topsnelheid van 96 kilometer per uur moet de vluchtloze vogel alleen de cheetah voor zich dulden, al houden struisvogels hoge snelheden veel langer vol dan hun katachtige collega’s.
Robots in het straatbeeld
Als je aan robots denkt die zichzelf dingen aanleren, is de connectie met films als Terminator snel gemaakt. Toch zullen we er snel gewend aan moeten raken. Het brein achter Cassie, Jonathan Hurts, is niet alleen professor aan OSU, maar ook co-founder van een vooraanstaand robotica-bedrijf. En volgens de oprichter van Agility zullen robots als Cassie in de nabije toekomst het straatbeeld domineren.
Sterker nog, ze zullen dezelfde overheersende impact op de maatschappij hebben als auto’s. Klaar om vervangen te worden? Check hieronder de creepy robots van Agility (de muziek helpt ook niet echt):
De duistere kant van robot Cassie
Cassie mag dan wel het wereldrecord op de 100 meter sprint gebroken hebben, de robot heeft – hoe kan het ook anders – een duister kantje. De beurs van 1 miljoen? Die dollars komen niet uit de zakken van verlichte geesten die de vooruitgang (of ondergang) van de samenleving een duwtje in de rug willen geven.
Nee, Cassie is deels gesponsord door DARPA, ofwel het Defense Advanced Research Projects Agency. Een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie. We betwijfelen met andere woorden of de beurs met de beste bedoelingen uitgereikt is.
Ga dus alvast maar een zo een diep mogelijk buiging oefenen waar onze robot overlords tevreden mee zullen zijn. Voorlopig hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken en mogen de robots ónze huishoudelijke taakjes doen. Nu nog.