Zo maak je de ultieme Italiaanse risotto met truffel (+ biertip)
Als je in Italië een keer risotto met truffel hebt geproefd, zit je thuis met een probleem. Hoe maak je zelf in hemelsnaam dit niet te versmaden gerecht? Hier is het antwoord, van Nonna Celia. Vergeet ook de biertip niet, die het gerecht compleet maakt.
Risotto met truffel is op zich helemaal niet zo moeilijk te maken. Je hebt alleen wel de goede ingrediënten nodig, zoals onbewerkt schaafsel van truffel. Ook belangrijk: de rijstkorrel moet van binnen een bite hebben. Onmisbaar: de frisse tegenhanger Birra Moretti. Lees meer over de ingrediënten, bereidingswijze en biertip.
Ingrediënten voor 4 porties
1 eetlepel gedroogde porcini paddenstoelen
2 eetlepels olijfolie
1 fijngesnipperde ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
225 g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
2 theelepels schaafsel van truffel
400 g arboriorijst
150 ml droge witte wijn
1,5 l hete groentebouillon
40 g boter
Zout en versgemalen zwarte peper
Geraspte verse Parmezaanse kaas
Zo bereid je de klassieke risotto met truffel
Laat de porcini paddenstoelen 10 tot 12 minuten wellen in heet water en maak ze daarna zachtjes droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een flinke hapjespan. Fruit de ui en knoflook zo’n 2 tot 3 minuten op een gemiddeld vuur. Voeg daar de kastanjechampignons aan toe en fruit het geheel nog eens 2 tot 3 minuten door, totdat de kastanjechampignons mooi bruin zien.
Schep de rijst toe en schenk de witte wijn erdoorheen. Roer net zolang totdat al het vocht is opgenomen. Voeg dan 150 tot 200 ml groentebouillon toe en blijf doorroeren, weer net zolang totdat het vocht is geabsorbeerd. Herhaal dit met de rest van de groentebouillon, steeds in stappen van 150 – 200 ml totdat de rijst lekker smeuïg is. Let er goed op dat de korrel van binnen al dente (beetgaar) is.
Hak de porcini in stukjes en roer deze samen met de boter, het schaafsel van truffel, zout en peper door de risotto. Strooi er dan nog flink wat geraspte verse Parmezaanse kaas over.
Biertip: Birra Moretti
Risotto maak je met wijn, maar veel Italianen drinken er een verfrissend biertje bij. Wij tippen Birra Moretti, een van de favoriete biertjes van Italië. Het kwaliteitsbier is in 1859 ontstaan in Udine, een kalm provincieplaatsje tussen Venetië en de Alpen.
Nu, 162 jaar later, is het brouwproces zo goed als onveranderd gebleven. Het frisse en soepele bier, met een subtiele aroma van citrus, zorgt perfecte tegenhanger van de truffel in je risotto. Tegenwoordig is er ook een alcoholvrije variant, Birra Moretti Zero genaamd.
‘s Werelds goedkoopste Michelin-maaltijd kost minder dan een zak patat