Rings of Power-eindoordeel: ‘Motor van een Lada in een Ferrari’
Na de finale van het eerste seizoen is de vuurdoop van The Rings of Power voorbij. Hoe heeft de prequel van The Lord of The Rings de initiatietesten doorstaan? Ons eindoordeel na seizoen 1. “De motor van een aftandse Lada in een Ferrari.”
We hebben ons eindoordeel geordend in twee pijnpunten en twee punten van hoop.
*Dit artikel kan spoilers bevatten
Al sinds de laatste film uit de trilogie voor het eerst in de bioscoop uitkwam in 2003, kijken we reikhalzend uit naar een The Lord of The Rings-serie. De verwachtingen voor The Rings of Power waren dan ook hoog gespannen. Voorlopig slaagt de Amazon-serie er echter niet in de spanningsboog van de kijker lang strak te houden.
We hebben drie grote pijnpunten blootgelegd die daarvan aan de oorzaak kunnen liggen. Maar, we bieden ook licht in de duisternis met twee hoopvolle afsluiters.
Twee pijnpunten van The Rings of Power
Nu het doek over het eerste seizoen gevallen is en alle apen volledig uit de mouw zijn geschud, is de tijd rijp om een oordeel te vellen over The Rings of Power. En tot onze spijt, zijn we niet mals.
1. Duurste serie ooit
Zoals we eerder al berichtten, is de duurste serie ooit. Dit komt grotendeels vanwege het astronomisch prijskaartje dat de nazaten van Tolkien aan de intellectuele rechten van de boeken hebben gehangen.
Maar waarom heeft Amazon 250 miljoen dollar betaald voor het Tolkienverhaal om het vervolgens helemaal in stukken te hakken, in een pot te gooien en maar hopen dat de soep pakt?
Er is een reden waarom die rechten zo duur zijn. Het epos van Tolkien begeestert namelijk al meer dan een halve eeuw de verbeelding van generaties jong en oud en is – niet onbelangrijk- een beproefde cash cow. Daarnaast is het een nagenoeg perfect verhaal, waar geen plot hole in valt te prikken.
Nou ja, perfect. Tot op die giga-vogels die Sam en Frodo plots komen redden na. Al heeft Tolkien daar (g)een verklaring voor.
Om het verhaal van The Rings of Power in een cinematische vorm te kunnen gieten, is het logisch dat de schrijvers van de serie creatieve beslissingen hebben moeten nemen waarvan Tolkien-puristen altijd al gehuiverd zouden hebben. Maar dit is geen ‘sleutelen aan het verhaal’ meer. Nee, dit is oneer aandoen aan de Bijbel onder de fantasyboeken. Je koopt toch ook geen Ferrari om er dan de motor van een aftandse Lada in te stoppen?
2. Tenenkrommende Disneyfilm
Als je zoveel vrijheden neemt met een quasi onaantastbaar origineel, dan moet het plot ook écht als een klok in elkaar steken. Jammer genoeg staan de wijzers van The Rings of Power niet altijd op scherp. Het kabbelende tempo van de serie vloeit te vaak van de ene slaapverwekkende scène in de andere.
https://twitter.com/Miss_Fabi_hola/status/1578421449248735234
De verhaallijn van Arondir, (maar vooral) Theo en Bronwyn voelt als een goedkope, tenenkrullende Disneyfilm en elke Harfoot op scherm is er één te veel. Afvoeren.
Twee punten van hoop
Het is niet alleen kommer en kwel in Midden-Aarde. Waaraan kunnen ontgoochelde kijkers zich optrekken?
1. Gewichtsverlies = geen gezichtsverlies
Trim het vet en het komt goed. Er zijn genoeg intrigerende personages waar The Rings of Power in de toekomst wel op verder kan bouwen. Elrond en Durin hebben elkaar zeker niet voor het laatst gezien. En het wordt ook interessant om te volgen hoe het karakter van Galadriel zich zal ontwikkelen nadat ze één van de ringen een tijdje om de vinger heeft.
2. Arendsoog
Onze grootste hoop is dat de schrijvers het eerste seizoen met een arendsoog hebben geschreven. Daarmee bedoelen we met een complete visie van alle vijf seizoenen in gedachten, al voor er een spatje inkt werd verspild.
Het zou kunnen dat alles nog moet losbarsten en dat achteraf blijkt dat het plot van The Rings of Power niet met haken en ogen aan elkaar vast hangt. Dan spreken we volgend seizoen misschien wel een andere taal.
De kritiek die je kunt vergeten
En dan was er nog die belachelijke discussie.
Xenofobie over The Rings of Power
The Rings of Power kreeg het vanuit de massa in het begin hard te verduren van xenofobische trollen die met slechte reviews de serie plat bombardeerden.
Andere huidskleur? Kom op zeg. De kracht van een serie ligt niet op de (huid)oppervlakte, maar diep daaronder. In het hart en de nieren van het verhaal. Hopelijk zijn we volgend seizoen van dat gezeur af.
The Rings of Power
Amazon
Pluspunten
- Genoeg om op verder te bouwen
- Intrigerende personages
Minpunten
- Te Disney-achtig
- Hoog budget zie je nergens terug
Na de finale van het eerste seizoen is de vuurdoop van The Rings of Power voorbij. Hoe heeft de prequel van The Lord of The Rings de initiatietesten doorstaan? Hier is eindoordeel na seizoen 1. "De motor van een aftandse Lada in een Ferrari." We hebben ons eindoordeel geordend in twee pijnpunten en twee punten van hoop.