Elon Musk betaalt minder belasting dan jij: hoe kan dit?
Hoe meer je verdient, des te meer belasting je moet betalen, toch? Je zou denken dat het op deze manier werkt. Toch betaalde Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, in 2018 geen cent belasting. Jeff Bezos deed in 2007 hetzelfde. En ze zijn lang niet de enige miljardairs die dit kunstje flikken, omdat het nog legaal is ook.
Hoe zit dit precies? Wat gaat er fout op deze aardkloot?
Rijken betalen amper belasting
Non-profitorganisatie ProPublica keek dit jaar naar de IRS-gegevens van de allerrijksten en ontdekte dat deze miljardairs maar voor een fractie van hun inkomen belasting betalen. Dat is zuur voor de normale burger, die vaak van salarisstrook naar salarisstrook leeft.
Het gemiddelde Amerikaanse huishouden verdiende de afgelopen jaren zo’n 70.000 dollar, waarvan 14 procent belasting werd betaald. Ter vergelijking: Elon Musk betaalde tussen 2014 en 2018 maar 3,27 procent aan belasting. Jeff Bezos zit met 0,98 procent een stuk lager en Warren Buffett spant met 0,10 procent pas echt de kroon.
Helemaal legaal volgens de wet
De vraag is natuurlijk: hoe kan dit? Het antwoord vinden we in de Amerikaanse wet. In de Verenigde Staten hoef je geen belasting te betalen over koerswinsten van aandelen en andere beleggingen die je in je bezit hebt. Pas als je deze verkoopt, moet je over de behaalde winst belasting betalen. Het idee hierachter is dat je wellicht rijker bent geworden, maar dat je geen geld hebt ontvangen op je lopende rekening. Daarom zou het geen inkomen zijn.
Natuurlijk zijn er ook miljonairs en miljardairs die illegaal belasting proberen te ontduiken, maar veel van hen doen het dus gewoon op een legale manier. CEO’s als Elon Musk en Jeff Bezos krijgen geen of amper salaris voor de rol als eigenaar of leider van het bedrijf, maar daar is dus niets nobels aan. Hoe minder ze zichzelf laten uitbetalen in salaris en hoe meer in aandelen, des te meer belasting ze kunnen ontduiken.
De Democraten hebben om deze reden recent een voorstel gedaan in het Amerikaanse Congres om een ‘miljardairsbelasting’ in te stellen, lezen we op Business Insider. Door dit voorstel zouden miljardairs wel belasting gaan betalen over de koerswinsten. Elon Musk is een grote tegenstander van dit plan, omdat hij denkt dat er fouten gemaakt zullen worden bij het instellen en uitvoeren van de belasting.
Elon Musk verkoopt 10 procent van Tesla aandelen
Afgelopen zaterdag plaatste hij een bizarre Twitter-poll, waarin hij vroeg of hij 10 procent van zijn Tesla aandelen moest verkopen. Dat zou neerkomen op zo’n 20 miljard dollar. “Er is tegenwoordig zoveel te doen over de vraag of niet-gerealiseerde koerswinsten hetzelfde zijn als belastingontwijking. Daarom stel ik voor om tien procent van mijn aandelen te verkopen.”
Much is made lately of unrealized gains being a means of tax avoidance, so I propose selling 10% of my Tesla stock.
Do you support this?
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2021
57,9 procent van de stemmers wil dat hij zijn aandelen verkoopt. De vraag is natuurlijk of Elon Musk dat echt gaat doen, ook gezien de belasting maar eerder liet hij op Twitter weten de poll echt op te volgen ‘wat de uitslag ook zou worden’. Na de poll daalde de koers van Tesla met vijf procent.
Vermogen Elon Musk groeit nu wel heel snel: op weg naar 1 biljoen