Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 4 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zoveel rijker is de rijkste 1% en armste 50% op aarde sinds 2014

De rijkste 1 procent ter wereld, bestaande uit ongeveer 79 miljoen mensen, is er in de afgelopen tien jaar krankzinnig veel rijker op geworden. Helemaal schrijnend als je dat naast de armste 50% op aarde legt. Die groep bestaat uit bijna 4 miljard mensen.

De meeste conflicten op deze wereld hebben in de diepste kern te maken met de economische status van een gebied of land. Maar hoe ga je in hemelsnaam het gigantische verschil tussen arm en rijk op aarde kleiner maken? Nou, daar wordt aan gewerkt, zij het in kleine stapjes. Zoveel geld heb je in Nederland trouwens nodig om bij de rijkste 1 procent te horen.

Rijkste 1 procent op aarde 38 biljoen euro rijker

De rijkste 1 procent heeft de afgelopen tien jaar 38 biljoen euro aan nieuwe rijkdom vergaard, blijkt uit het recent gepubliceerde jaarlijkse rapport van Oxfam. Dat is bijna 34 keer meer dan de gehele onderste 50 procent van de wereldbevolking.

De gemiddelde rijkdom per persoon in de top 1 procent op aarde steeg met bijna 400.000 dollar in reële termen in de afgelopen tien jaar. De gemiddelde persoon die tot de armste 50% ter wereld behoort, werd in tien jaar tijd 335 dollar rijker. Een stijging van minder dan negen 9 cent per dag.

G20 werkt aan extra belasting voor superrijken

Landen van de G20  landen hebben afgelopen zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie van een belasting voor de superrijken. Er is echter geen minimum percentage afgesproken. En dat was juist de hoop van gastheer Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië.

Dit houden de 10 rijkste mensen over na oplossen wereldhonger

Hoe dan ook is er een eerste stapje gezet om superrijken aan te pakken. De G20 heeft afgesproken dat mensen die omgerekend een vermogen van omgerekend 27,6 miljoen euro of meer bezitten “effectief belast” moeten gaan worden. “Ongelijkheid in welvaart en inkomen ondermijnen de economische groei en sociale samenhang en verergeren sociale kwetsbaarheid”, was het statement van de G20. Het moge duidelijk zijn dat dit vermogen geen betrekking heeft op de rijkste 1 procent, maar op de nog veel kleinere groep superrijken.

‘Verschil arm en rijk bereikt obsceen niveau’

Max Lawson, hoofd van het beleid voor ongelijkheid bij Oxfam International, benadrukt op zijn beurt het verschil tussen arm en rijk op aarde nog maar eens. “Ongelijkheid heeft een obsceen niveau bereikt. Tot nu toe zijn regeringen er niet in geslaagd om mensen en de planeet te beschermen tegen de catastrofale gevolgen ervan”, zegt hij in een statement. “De rijkste 1 procent van de mensheid blijft zijn zakken vullen, terwijl de rest moet schrapen voor kruimels.”

Pijnlijk feitje als je jezelf niet aangesproken voelt: je hoort sneller bij die rijkste 1 procent op aarde dan je denkt. Bereken hier waar jij staat op de financiële wereldladder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.