Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Review 2 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Review: de vouwbare smartphone OnePlus Open is een topper

Tijd om weer eens eens den vouwbare smartphone te testen. In dit geval de OnePlus Open. Dit is de onafhankelijke review van gastschrijver Maarten Verkoren.

De OnePlus Open is de nieuwste foldable smartphone. De telefoon ziet er luxe uit en is lichter en iets dunner dan die van de concurrentie. Het is een de mooiste foldable die ik tot nu toe in handen heb gehad. De camera is luxe uitgevoerd, fraai ontworpen en presteert goed. De schermen zijn mooi en goed helder. Het toestel laadt snel op, zeer snel zelfs voor zo’n grote smartphone. Zijn er dan geen nadelen? Alle reviews noemen de hoge prijs, de kwetsbaarheid van de schermen en de niet-waterdichtheid. Ik test de OnePlus Open een maand lang en hier lees je wat mijn bevindingen zijn.

Een maand lang gebruik ik de OnePlus Open naast de iPhone 13 mini en de Google Pixel 8 Pro. Ik ben van huis uit een Apple-gebruiker, dus moet wel even wennen aan wat Android-features, maar het valt me mee hoe lastig dit is. Zeker in combinatie met andere Android- en Google-producten functioneert de OnePlus zelfs beter dan mijn iPhone.

Het luxe design van de OnePlus Open

Als ik het toestel uit de doos haal, valt me meteen op dat er veel aandacht besteed is aan het design. Doos, toestel en accessoires hebben een fraaie, luxe uitstraling. Echt een statement, deze smartphone. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat je er meteen een mooi en goed hoesje bij cadeau krijgt en dat de displays al voorzien zijn van screenprotectors, zodat ik dat niet meer zelf hoe te regelen. Er zit een oplader bij met een oplaadprotocol speciaal voor dit toestel dat hem in minder dan 45 minuten volledig oplaadt. Het toestel zelf ziet er met zijn glazen en metalen behuizing en Hasselblad-camera (bekend van NASA) zeer luxe uit, hetgeen ook wel mag voor de prijs (€1.799).

De OnePlus Open: we testen deze luxe, lichte en dunne foldable 
Bekijk video in deze modus of opengeklapt in fullscreen voor grotere weergave (Afbeelding: Maarten Verkoren / Manners)

Als eerste ben ik natuurlijk benieuwd naar de vouwfunctie. De OnePlus Open vouwt makkelijk open en dicht en als je hem helemaal openklapt, zie je de vouw helemaal niet meer, waardoor je vergeet dat die er is. Dat is prettig en dat gekoppeld aan de schermverhoudingen maken de vouwbare smartphone tot een mooi alternatief voor een tablet.

Vouwbare smartphone als alternatief voor tablet

Sinds ik dit toestel gebruik, is mijn tabletgebruik fors gedaald. Dat is opmerkelijk en had ik niet verwacht. Ik gebruik de OnePlus Open veel voor handelingen die ik normaal op een laptop of tablet zou doen, maar op momenten dat ik die niet bij me heb, gaat dit prima op vouwbare smartphone.

De OnePlus Open: we testen deze luxe, lichte en dunne foldable 
Een mooie foldable in het bovensegment (Afbeelding: OnePlus)

Ook is het handig als je in een app aan het werk bent en meer ruimte of een groter beeld nodig hebt. Dan kun je het toestel simpelweg openklappen en verder gaan in de groot-schermmodus. Ik kijk ook veel video op deze vouwbare smartphone. Duolingo werkt tevens prettig, omdat je de soms kleine woordjes beter kan lezen op een groter scherm.

Goede camera

Ik test de camera uitgebreid door foto’s te maken die ik vergelijk met dezelfde shots gemaakt door andere smartphones. De OnePlus Open heeft duidelijk een betere camera dan de iPhone 13 mini. De Pixel 8 Pro is een geduchtere concurrent, maar in verschillende omstandigheden komt de Open als winnaar uit deze strijd. Dat had ik niet verwacht. Mooie schermen dus én een goede camera. Ook bij weinig licht maakt hij mooie selfies en andere foto’s.

De OnePlus Open: we testen deze luxe, lichte en dunne foldable 
De camera steekt behoorlijk uit, maar je krijgt er veel voor terug (Afbeelding: Maarten Verkoren / Manners)

De Hasselblad-camera werkt goed samen met de slimme technologie en die kwaliteit zie je terug in de beelden die je schiet. Daarnaast kun je met digitale zoom (tot wel 120x!!!) objecten heel dichtbij brengen. Wel goed stilhouden. Al met al is de camera tamelijk professioneel.

Kanttekeningen van de vouwbare smartphone

Dan een paar kleine kanttekeningen bij de OnePlus Pro. Het enige waar ik een beetje moeite mee heb, is hoe bepaalde apps zich gedragen als je ze ‘fullscreen’ gebruikt ten opzichte van het voorscherm. Bij Duolingo lijkt het soms alsof er een stukje buiten beeld valt, hetgeen ik vreemd vind aangezien het scherm juist groter is. Misschien is dit een kwestie van het OS updaten en wordt dat opgelost in een volgende update?

De OnePlus Open: we testen deze luxe, lichte en dunne foldable 
De binnenkant van het camera-eiland (Afbeelding: OnePlus)

Het lijkt me ook een nadeel dat de vouwbare smartphone alleen spatwaterdicht is en niet tegen stof en zand kan, want dat betekent dat ik hem dan ook echt niet mee naar het strand durf te nemen. Misschien maar beter ook, want ik heb al twee e-readers en een andere smartphone verpest door krassen op het scherm en zandkorrels in een laadpoort te laten komen.

Goede accu

Dat de Open niet draadloos kan opladen vind ik geen nadeel. Bedraad opladen gaat toch echt altijd sneller en verkies ik steevast boven draadloos voor al mijn smartphones. OnePlus levert een 67-watt oplader mee in de doos. Hoewel het een USB-A naar USB-C-kabel is – een tikje ouderwets misschien – blijkt het opladen razendsnel te gaan. Van leeg naar 25% laden ging in 7,5 minuut, na een kwartier zat ik op 42% en een paar minuten later al op 50%. Een oplaadtijd van 30 minuten bracht me van leeg naar 75% en binnen 45 minuten zat ik op 100%.

De accuduur is goed, tijdens de maand dat ik hem gebruikte, heb ik geen achteruitgang kunnen bespeuren in de batterij en ook met intensief gebruik hoefde ik hem maar eens per twee dagen op te laden. Ook het vouwmechanisme bleef het goed doen, je hoeft niet bang te zijn dat dat slapper wordt na veel gebruik. Althans, na een maand intensief gebruik. Hoe dit over een jaar is, moet nog blijken.

Conclusie:

Mooi design, superscherm, supercamera, goede accuduur en laadprestaties en grote toegevoegde waarde van het opengevouwen scherm. Het is echt een heel andere ervaring dan een reguliere smartphone en ondanks dat de prijs hoog is, is hij de moeite waard als je er functies mee gaat overnemen van andere hardware.

Je koopt de OnePlus Open hier voor 1.799 euro.

Open

OnePlus

8 Score

Pluspunten

  • Design
  • Camera
  • Soepele vouwfunctie
  • Scherm (geen vouw zichtbaar)
  • Snelle laadtijd
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Hoge prijs
  • Niet draadloos op te laden
  • Sommige apps vallen deels buiten het opengevouwen beeld
  • Alleen spatwaterdicht

De OnePlus Open is de nieuwste foldable smartphone. De telefoon ziet er luxe uit en is lichter en iets dunner dan die van de concurrentie. De camera is luxe uitgevoerd, fraai ontworpen en presteert goed. De schermen zijn mooi en goed helder. Het toestel laadt snel op, zeer snel zelfs voor zo’n grote smartphone. Wel is de prijs hoog, is het toestel slechts spatwaterdicht en vallen sommige apps deels buiten beeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.