Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 29 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Restaurant NENI in Amsterdam is de ultieme plek voor shared dining

Restaurant NENI weet telkens weer het lekkerste eten en drinken uit de hele wereld voor jou op tafel te zetten. Geen wonder dat NENI zo populair is. Om het driejarig jubileum van NENI Amsterdam te vieren, kwam oprichter Haya Molcho met zoon Nuriel naar Amsterdam. Manners kwam proeven en interviewde Haya.

De familie Molcho is bekend geworden met het NENI-concept, dat inmiddels in heel Europa te vinden is; van Berlijn tot Wenen en Mallorca tot Amsterdam. De naam, die is samengesteld uit de eerste letters van de vier zonen van Haya (Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan), weerspiegelt de filosofie: eten en genieten in een grote groep van familie en vrienden. De familie Molcho heeft Israëlische, Roemeense en Spaanse roots en dat is te merken.

Illuster Israëlisch restaurant NENI verovert en betovert Hollandse harten
NENI’s Haya Molcho (Afbeelding: NENI)

Eten bij NENI draait om gezelligheid, samen brood breken, een tafel vol gerechtjes met elkaar delen en genieten van het leven. Dit ademt haar familiebedrijf uit in alle poriën en is dan ook overal in terug te vinden. Haya Molcho houdt vast aan een strategie die onorthodox is voor horeca-begrippen. Aangezien ze zelf niet uit de horeca-wereld komt, benadert ze de restaurant-business als iemand die simpelweg houdt van lekker eten.

Gepassioneerde medewerkers

Op de vraag hoe moeilijk het is om in alle verschillende landen en culturen horeca-personeel te vinden dat haar formule omarmt en een constante kwaliteit en service biedt, antwoordt ze: “Ik zoek naar mensen die mijn passie delen. Dan zijn ze automatisch gemotiveerd. NENI-personeel houdt van hun baan, ziet het niet alleen als werk. Dat maakt zoveel uit. Ze zijn geen werknemer, maar onderdeel van een familie. We vragen wel wat van ze, maar ze krijgen zoveel terug.”

Illuster Israëlisch restaurant NENI verovert en betovert Hollandse harten
Bij NENI wordt gekookt met passie en liefde (Afbeelding: NENI)

Ter illustratie geeft ze een voorbeeld van een Marokkaanse afwasser die altijd zijn eigen lunch meenam. Haya vroeg hem of hij eens voor haar wilde koken en ze raakte onder de indruk. Nu is hij een van de chefs van NENI.

Illuster Israëlisch restaurant NENI verovert en betovert Hollandse harten
Gerechtjes met invloeden uit de hele wereld (Afbeelding: NENI)

De kracht van de Israëlische keuken in het algemeen en NENI in het bijzonder zijn de invloeden vanuit de hele wereld. Enerzijds komt dit doordat de joodse gemeenschap over de hele wereld is uitgewaaierd en daardoor via vele Aaliyah’s tal van culturen en smaken mee terugnam naar Israël. Anderzijds komt het doordat Israël op een kruispunt van culturen ligt: de bekendste handelsroutes van west naar oost en terug lopen via de Levant.

Gezellige, georganiseerde chaos

Dit alles vat NENI samen onder het Hebreeuwse woord Balagan, hetgeen zoiets betekent als gezellige chaos. Toen wij bij NENI gingen eten, troffen we die sympathieke chaos dan ook ruimschoots aan. En dat is goed. Door de afwezigheid van druk en kadaverdiscipline die je associeert met een franchise-formule, ontstaan er mooie, creatieve dingen. “Improviseren zit ons in het bloed, daar zijn Israëliërs als geen ander goed in”, beaamt Haya. En dat klopt. De lockdowns vormden daarom ook geen probleem voor NENI, dat niemand hoefde te ontslaan tijdens de crisis, toch knap voor een horeca-bedrijf met 600 medewerkers.

Ondanks alle chaos en improvisatie heeft onderneemster Haya Molcho wel degelijk de touwtjes ferm in handen op de gebieden waar dat nodig is. Het bedrijf NENI floreert onder haar leiding, hetgeen geleid heeft tot restaurants in heel Europa, kookboeken, NENI-producten in de supermarkten en zelfs tv-programma’s.

Illuster Israëlisch restaurant NENI verovert en betovert Hollandse harten
Haya’s falafel… to die for! (Afbeelding: NENI)

Haya houdt zich niet aan regels als die regels culinaire vooruitgang in de weg staan. Waarom zou je geen varkensvlees of garnalen mogen eten? Of je moeten houden aan een stringent systeem van gangen op de menukaart als je lekker kunt shared dinen? Waarom moet falafel alleen gemaakt worden met kikkererwten als je een waanzinnige variant op tafel kan zetten met mais en popcorn erin? Wij voelden ons meteen erg thuis bij NENI en bestelden zelfs een tweede portie van Haya’s falafel (en vroegen daarna off the record het recept…).

Conclusie: NENI is een voorbeeld voor de wereld

We dronken originele en geweldig lekkere cocktails, aten voorgerechtjes die als sneeuw voor de zon van onze borden verdwenen. Daarna volgden hoofdgerechten die inderdaad een culinaire samensmelting van Levantijnse en mediterrane eetculturen op de tong legden. Ook de desserts die we bestelden, smaakten bovengemiddeld. Alles ademde de joie de vivre die uit eten in een familiale sfeer zou moeten zijn. Bij NENI werken Palestijnen, Israëliërs, Afghanen, Syriërs en Oekraïners gebroederlijk samen, allemaal vanuit de liefde voor lekker eten.

Life is beautiful!

Reserveren kan op neni-amsterdam.nl.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.