‘Strenge aanpak vastgoedbeleggers raakt juist de arme huurders’
Aanpakken die vastgoedbeleggers, weg met die lucratieve renteaftrek. Zou je denken, hè? Maar het lijkt toch echt averecht te werken voor de woningmarkt, waar juist veel moet gebeuren. Zo zijn wij arme huurders alsnog de dupe.
We laten het woord aan vastgoeddeskundige Sophie Kraaijeveld. “Alle investeerders zijn juist nodig voor de realisatie van 100.000 woningen per jaar.”
‘Beperking renteaftrek belemmert investeringen’
“De voorgenomen beperking van de renteaftrek voor vastgoedbeleggers (de earningstrippingregeling) raakt juist de hoognodige investeringen in de woningmarkt en beperkt de plannen om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren.
Op dit moment is de renteaftrek beperkt tot 20 procent van de bedrijfswinst (EBITDA) van een onderneming óf het bedrijf heeft een rentesaldo onder de 1 miljoen euro. Daardoor mag alle betaalde rente afgetrokken mag worden. Het voorstel is dat vastgoedlichamen vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer mogen maken van de drempel van 1 miljoen. Het percentage wordt dan verhoogd van 20 naar 25 procent.”
Vastgoed ‘splitsen’
“Veel vastgoedondernemers maken gebruik van de drempel, omdat zij hun vastgoedbezittingen in verschillende BV’s (of andere juridische entiteiten) hebben ondergebracht. Dat ‘splitsen’ doen ze om verschillende redenen, waarvan belastingvoordeel er één van is. Andere redenen zijn bijvoorbeeld: vergroten van de verhandelbaarheid, beperken van het risico, meerdere participanten per project of geografische spreiding.
Minder goed renderend vastgoed heeft het meeste last van de voorgenomen renteaftrekbeperking. Immers, de renteaftrek wordt beperkt door de hoogte van de bedrijfswinst. Bedrijfswinst is het resultaat van ontvangen huur minus operationele kosten.”
Wet Betaalbare Huur
“De huren in de woningmarkt zijn grotendeels gereguleerd sinds de invoering op de Wet op de Betaalbare Huur per 1 juli van dit jaar. De inkomsten zijn dus beperkt. Daarnaast moeten veel bestaande woningen nog verduurzaamd worden, wat de operationele kosten hoger maakt. Het resultaat is dat de bedrijfswinsten van woningbeleggers in het algemeen lager zijn dan van beleggers in andersoortig vastgoed.
Daar komt nu nog eens bij dat zij de betaalde rente minder mogen aftrekken, omdat de hoogte van de aftrek afhankelijk is van de hoogte van de bedrijfswinst. Een versterkend effect dat de investeringsruimte van woningbeleggers beperkt en niet helpt jaarlijks 100.000 woningen te realiseren. De investeringsruimte wordt immers verder beperkt door deze beperking van de renteaftrek. En alle investeerders zijn nodig.”
Sophie Kraaijeveld is vastgoeddeskundige bij ING en deelnemer van de dienst ANP Expert Support.