Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Architectuur 21 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Renovatie Binnenhof 321% duurder: dit kost het per Nederlander

De ‘sobere en doelmatige’ renovatie van het Binnenhof gaat geen 475 miljoen euro kosten, maar 321% meer. En dat is nog maar een voorlopige tussenstand.

Onhaalbare doelen stellen, doelen niet halen, frustraties bij iedereen omdat de doelen niet worden gehaald. We kunnen Hugo de Jonge niet helemáál de schuld geven van het financiële fiasco omtrent de renovatie van het Binnenhof, maar het klinkt wel verdacht veel als een Hugootje. In dit artikel berekenen we hoeveel we per Nederlander de boot in gaan.

Renovatie Binnenhof alwéér duurder: €196,09 per persoon

Bij de aankondiging van de renovatie van het Binnenhof in 2015, werden de kosten geraamd op 475 miljoen euro. De verbouwing zou ‘sober en doelmatig’ worden, zoals het ons Hollanders betaamt. Gedeeld door de 17.974.786 zielen die Nederland rijk is, komt dit neer op een bescheiden 26,43 euro per persoon. Inmiddels is duidelijk dat men destijds de plank heeft misgeslagen − en niet zo’n beetje ook.

Negen jaar later staat de teller op een duizelingwekkende 2 miljard euro, oftewel 111 euro per Nederlander. Als we hier baby’s, bejaarden en andere niet-werkenden vanaf trekken, komt het bedrag uit op 196,09 euro per persoon. Of u die zo snel mogelijk wil overmaken.

‘Flink aantal tegenvallers’ zorgt voor 321% kostenstijging

Toen de bouwvakkers de systeemplafonds verwijderden en het behang weghaalden, bleken er allerlei ‘historische elementen’ tevoorschijn te komen die ‘behouden moeten blijven’. Klinkt als iets wat je wellicht zou kunnen verwachten bij het oudste parlementscomplex in Europa, waarvan de eerste bouwwerken dateren uit 1280. 

binnenhof den haag hugo de jonge renovatie
Zo lag het Binnenhof erbij omstreeks 1655. (Afbeelding: Wikimedia)

Helaas bleek men er volledig door verrast, waardoor de kosten flink hoger uitvielen. In 2019 ging de begroting van 475 miljoen euro naar 718,9 miljoen euro, in 2021 naar 843,6 miljoen en in 2024 stijgen de kosten extra hard door naar een hersenverwekende 2 miljard euro. Dit komt onder meer door asbest en wateroverlast.

Het brengt de tussenstand op een kostenstijging van 321%. In 2028 moet de renovatie klaar zijn, maar in vier jaar tijd kunnen er nog veel historische elementen, lekkages en asbestplaten tevoorschijn komen. We zien de rekening wel verschijnen.

Het kan ook anders, bewijst dit Europese land

Alweer een bak belastinggeld in een bodemloze put. We zijn het inmiddels gewend, maar niet in ieder land gaat het zo. Deze week werden de inwoners van dit Europese land nog maar eens 91.000 euro per persoon rijker. Geld dat de overheid niet verkwist, maar onderbrengt in een beleggingsfonds waar inmiddels meer dan 1 biljoen euro in zit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.