Regenboogvlag als symbool van de Gay Pride: hier staan de kleuren voor
Tijdens de Gay Pride zie je hem overal weer fier wapperen; de regenboogvlag, ooit ontworpen door kunstenaar Gilbert Baker. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de regenboogvlag en waar staan de kleuren voor?
De geschiedenis van regenboogvlag
De regenboogvlag staat tegenwoordig symbool voor de homobeweging, maar regenboogkleuren op vlaggen gaan al langer mee. Wie er allemaal mee aan de haal gingen? Om te beginnen de indianen van de centrale Andes en het Boliviaanse Amazone-regenwoud. Zij ontwierpen een embleem met de kleuren van de regenboog, Wiphala genaamd. Deze ‘regenboogvlag’ had echter een ruitpatroon.
In Europa werd de regenboogvlag onder meer tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren en in Amerika ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren. Maar kunstenaar en homorechten-activist Gilbert Baker uit San Francisco deed in 1978 alle eerdere regenboogvlaggen vergeten.
De betekenis van de kleuren tijdens de Gay Pride
Voor de Gay Pride in San Francisco in 1978 ontwierp hij de vlag die nog steeds symbool staat voor de LGBTQIAP community (voorheen LGBT). De oorspronkelijke vlag van Gilbert Baker bestaat uit acht banen. De kunstenaar voegde onder meer een roze baan toe, als symbool voor seks. Hieronder zie je de betekenis per kleur.
Roze: seks
Rood: leven
Oranje: geneeskracht
Geel: zonlicht
Groen: natuur
Turkoois: magie
Blauw: sereenheid
Paars: karakter
Roze van korte duur
De eerste regenboogvlaggen van Gilbert Baker hadden de bovenstaande kleuren en werden voor de Gay Pride met de hand geverfd. Maar de kleur roze verdween al snel, simpelweg omdat die niet gefabriceerd kon worden door de Paramount Flag Company. Ook turkoois (lichtblauw) verdween al binnen een jaar, omdat de middelste kleur wegviel achter de vlaggenmast als je de vlag verticaal ophing, wat aanvankelijk gebeurde. Sindsdien bestaat de vlag die deze week zo fier wappert tijdens de Gay Pride 2019 in Amsterdam uit zes strepen, die nog steeds dezelfde betekenis hebben zoals Gilbert Baker ze heeft bedacht.
Regenboogvlag Emoji
Het is goed zoeken naar de regenboogvlag emoji. Je vindt hem namelijk niet terug in het overzicht van alle vlaggen bij je emoji. Maar hij is wel degelijk toe te passen. Daarvoor bestaat een combinatie van een witte vlag en een regenboog, maar je kunt ook gewoon deze 🏳️🌈 kopiëren. Spread the flag!
?️? Check ook: Foto’s van de eerste Gay Pride in Amsterdam