Netflix zakt met Star Wars-kloon en Nederlandse ster door het ijs
Afgelopen weekend ging Rebel Moon: Part Two – The Scargiver live op Netflix. Fans hoopten na het belabberde eerste deel op revanche van Zack Snyder. Wat we gekregen hebben is op zijn best slappe Star Wars-fanfictie, maar dan wel met Michiel Huisman.
Justice League-regisseur Zack Snyder is een gigantische Star Wars-fan. De beste man heeft dan ook al decennia de wens om een verhaal binnen het universum van George Lucas te vertellen. Sterker nog: hij had zelfs een pitch voor een Seven Samurai-achtig epos, waar Lucasfilm ook daadwerkelijk interesse in had. Tot Disney roet in het eten gooide.
Rebel Moon: het Star Wars van Netflix
Na de overname van Lucasfilm door de entertainmentgigant werden veel lopende projecten geschrapt, want Disney wilde terug naar de tekentafel. Ook de ambitieuze plannen van Snyder belandden in de prullenbak. Wat we ervoor terugkregen was niet al te fraai, maar toch was er uiteindelijk goed nieuws voor Snyder-fans: zijn Star Wars-pitch kwam afgelopen jaar alsnog uit, in een nieuw jasje.
Dan hebben we het over Rebel Moon, een scifi-film van Netflix. Het verhaal van Zack Snyder kwam alsnog tot leven, maar dan zonder Star Wars-laagje. De Star Wars-factor spatte er echter nog steeds aan alle kanten vanaf. Van de net-niet-lightsabers tot de George Lucas-achtige lore; pure Star Wars-fanfictie, met andere naampjes erop geplakt.
Tegenstrijdige performance
Helaas viel Rebel Moon ontzettend tegen. Op een manier die het oeuvre van Snyder helaas begint te kenmerken, wist de film vooral te overtuigen qua visueel spektakelwerk, maar qua verhaal, dialogen en character development was het avontuur zo leeg als wat. Dat zag je ook terug in de beoordelingen van zowel critici als fans, zoals we in dit artikel lieten zien: de lage scores vlogen je eind vorig jaar om te oren.
Toch zal Netflix daar niet al te lang om getreurd hebben. Je raadt het al: de Star Wars-kloon deed het ontzettend goed op de streamingdienst. De scifi-film stond dagenlang op de eerste plaats, en was daarmee dé kerstvakantiefilm van Netflix. Mission accomplished, zou je kunnen stellen, maar als de geambieerde aftrap van een megafranchise waar het bedrijf op hoopte stelde Rebel Moon desalniettemin zeker teleur.
Rebel Moon: Part Two – The Scargiver
Nu, slechts vijf maanden later, kun je Rebel Moon: Part Two – The Scargiver streamen, het tweede deel in wat volgens Snyder uiteindelijk vijf of zelfs films zullen worden. Mits Netflix natuurlijk de portemonnee blijft trekken. Michiel Huisman speelt wederom Gunnar, de sidekick van hoofdpersonage Kora.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: The Scargiver is niet opeens op miraculeuze wijze wél een goede film. De reviews liegen er niet om: waar de eerste film 21 procent en 58 procent bij respectievelijk de recensenten en het grote publiek scoorde op Rotten Tomatoes, scoort de tweede film 17 en 53 procent. Net zo belabberd, dus. Waar je normaliter bij dit soort spektakelfilms nog een enorm verschil tussen de scores van critici en consumenten kunt verwachten, lijkt dus ook de doorsnee Netflix-abonnee niet echt te spreken over The Scargiver.
Nog lagere scores Rotten Tomatoes
Gemiddeld scoort de tweede Rebel Moon-film een 4.1 bij critici. “Marginaal beter dan deel één, maar nog steeds een vreemde, rommelige en humorloze sci-fi die je weinig reden geeft om te juichen over de mogelijke voortzetting van deze Snyderverse,” concludeert Empire Magazine op genadeloze wijze.
Filmcriticus Eric Langberg: “Op de een of andere manier is Rebel Moon – Part Two: The Scargiver nog slechter dan de eerste. Het is qua structuur nog zwakker en nog oppervlakkiger in hoe het met zijn personages omgaat. Het ziet er ook aanzienlijk slechter uit, en de eerste film had al geen grootse visie.”
John Serba van Decider heeft met zijn conclusie de beste samenvatting van wat de consensus onder critici lijkt te zijn: “Perfect geschikt voor dit tijdperk van volkomen vergeetbare Netflix-programma’s die gemaakt lijken om bliksemsnel vergeten te worden.” Ouch.
‘Wacht tot de zomer!’
Nee, je moet je uiterste best doen om een positieve recensie te vinden. Zelfs de meest vergeeflijke reviews weten op zijn best enkel te concluderen dat Rebel Moon enigszins acceptabel hersenloos kijkvoer is. Maar ja, op Netflix zelf tekent zich opnieuw een herkenbaar plaatje af: Rebel Moon – Part Two staat weer bovenaan de top tien van best bekeken films op de dienst. In die zin wél het Star Wars van Netflix dus: garantie op succes.
En Snyder zelf? Die maakt zich niet zo druk om alle kritiek. Hij blijft namelijk wijzen naar de aankomende Director’s Cuts van zowel A Child of Fire als The Scargiver, die in de zomer uit gaan komen. Hij belooft “even more insane” versies die meer de diepte in gaan, inclusief meer character development en lore.
Oh ja, en: 18+ bloederigheid. Leuk, maar daarmee ga je de onderliggende tekortkomingen van Rebel Moon niet fixen. Op de korte termijn scoort Netflix kijkcijfers, maar een ding moge duidelijk zijn: Zack Snyder zet hiermee niet een decennia lang beklijvende franchise à la Star Wars neer. Daarvoor kun je beter aankloppen bij deze boeken.