Investeren in crypto? Kijk uit voor ‘pump en dump’ voordat je geld verdampt
In tegenstelling tot de beurs, waar nu strengere regels gelden, kan de cryptowereld af en toe aanvoelen als het Wilde Westen. Onder meer NOS waarschuwt dan ook voor ‘pump en dumps’. Maak deze fout niet als je wil beginnen met investeren in crypto.
Je bent geïnteresseerd in crypto en ziet dat een munt opeens enorm aan het stijgen is. Dan is de verleiding groot om hierin geld te investeren. Want het gaat toch goed met die munt? De NOS waarschuwt dat het wel eens een ‘pump en dump’ kan zijn. Wanneer je nu geld investeert, is de kans groot dat je jouw geld juist verliest.
Wat is zo’n pump en dump precies? En waarom zou je sowieso niet geld moeten investeren in crypto als het goed met een munt lijkt te gaan?
Wat is een pump en dump?
Bij een pump en dump probeert een groep mensen geld te verdienen door de waarde van een munt te manipuleren. Door misleidende informatie te verspreiden en een munt te hypen op social media, wordt de munt populairder en schiet de koers omhoog. De mensen achter de pump en dump kunnen hun munten dan met winst verkopen. Zij zijn immers ingestapt toen de koers nog niet ging klimmen. De mensen die later zijn ingestapt, zijn de sjaak. Aangezien de pump en dump-deelnemers de cryptomunt hebben gedumpt (als in verkocht), daalt de koers weer en blijft de rest met verlies achter.
Hoe gaat zo’n pump en dump in z’n werk?
Op Telegram en Discord zijn er groepen te vinden waar dit soort pump en dumps worden aangekondigd. Van tevoren laten organisatoren alleen weten wat de datum en het tijdstip is van de volgende pump en dump. Pas als het echt zover is, wordt de coin benoemd. De (anonieme) organisatoren zijn dus eigenlijk de enigen die al in de munt hebben geïnvesteerd als de pump en dump van start gaat. In andere woorden: zij verdienen er flink geld aan.
Word je uitgenodigd voor zo’n ‘get rich quick’-groep? Dan is het goed om dit in je achterhoofd te houden. Het zijn voornamelijk de organisatoren die hier flink geld aan verdienen, voor de meeste anderen loopt het met verlies af. Als iets een gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’ lijkt, is dat ook meestal zo.
Het is goed om te benoemen dat dit fenomeen niet nieuw is of gelimiteerd tot de cryptomarkt. Soortgelijke praktijken werden zeker vroeger ook gewoon op de ‘normale’ beurs uitgevoerd. Inmiddels zijn hier op de beurs strengere regels voor, maar dat betekent niet dat het niet meer voorkomt bij aandelen.
Koop nooit crypto als de waarde piekt
Er is nog een les te trekken uit de pump en dump-praktijken. Laat je niet meeslepen door een hype. Als een munt viral gaat op Twitter of de waarde opeens heel erg aan het stijgen is, betekent dit niet per se dat de munt de nieuwe Bitcoin is. Als je nu investeert, is de kans groot dat je met verlies achterblijft.
Niet alleen als er sprake is van een pump en dump is het verstandig om niet te investeren als de waarde omhoog klimt, overigens. Dit geldt altijd bij cryptocurrencies. Het is verleidelijk om in Bitcoin te investeren als je leest over een nieuwe recordhoogte. Maar als je interesse in crypto echt is aangewakkerd, is het beter om geduldig te zijn en pas te investeren als de munt een dipje heeft. Dan kun je namelijk je winst pakken als de munt weer gaat klimmen.