Koen Lorijn
Koen Lorijn Human Interest Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Met deze psychologische hack maak je indruk op eerste dates

Daar zit je dan op je eerste date: de zenuwen gieren door je lijf. Wat als het gesprek stilvalt? Hoe krijg je het voor elkaar dat je partner je hierna nog leuk vindt? Gelukkig is dat makkelijker dan het lijkt.

Wanneer je mensen voor het eerst ontmoet, is dat vaak een beetje ongemakkelijk. Denk aan borrels of feestjes waar je niemand kent of (speed) dates. Allereerst wil je dat iemand je aardig vindt en dat het gesprek lekker loopt. Maar je weet nog nauwelijks iets van elkaar, dus waar ga je het in hemelsnaam over hebben? De key blijkt, volgens onderzoek, echter helemaal niet te liggen in het vinden van zo veel mogelijk onderwerpen, maar juist in het uitdiepen. Vragen stellen en met name doorvragen, blijkt de doorslaggevende factor te zijn in of mensen je wel of niet leuk vinden.

Mensen die vragen worden niet overgeslagen

Het gezegde ‘mensen die vragen worden overgeslagen’, blijkt in de praktijk dus niet te kloppen. Tenminste, wanneer je kijkt naar welk effect vragen stellen heeft op het beeld dat mensen van je hebben. Uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat mensen die in een gesprek veel vragen stellen, aardiger worden gevonden.

De wetenschappers achter dit onderzoek trekken die conclusie na het analyseren van drie verschillende onderzoeken naar online en offline dyadische communicatie, zoals dates. Dat zou je ook gewoon een een-op-een gesprek kunnen noemen, maar je weet hoe wetenschappers zijn, toch? Naar eigen zeggen identificeren de wetenschappers ‘een robuuste en consistente relatie tussen vragen stellen en leuk vinden. Mensen die meer vragen stellen, en met name doorvragen, worden leuker gevonden door hun gesprekspartners.’ Maar hoe zit dat dan, vragen wij, getraind vragenstellers, ons direct af.

Doorvragen leidt tot begrip

De wetenschappers verklaren het prettige gevoel dat mensen krijgen van vragen stellen met een construct dat ze interpersoonlijke responsiviteit noemen. Simpel gezegd is dit binnen communicatie de score die je (onbewust) geeft aan de antwoorden van je gesprekspartner om zijn of haar mate van luisteren, begrip, validatie en zorg vast te leggen. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk heel logisch. Wanneer je doorvraagt, toon je aan de je luistert en dat je probeert je gesprekspartner te begrijpen. En we willen allemaal begrepen worden, nietwaar? Klinkt allemaal als gesneden koek, maar wie wel eens B&B Vol Liefde heeft gekeken, weet dat vragen stellen en doorvragen een zeldzaamheid is onder mannen.

Tips om door te vragen tijdens dates

Voor de een is het stellen van vragen makkelijker dan de ander. Mocht je bij de tweede groep horen, dan hebben we wat tips voor je om je volgende date wat makkelijker te laten verlopen.

  • Luister écht met volle aandacht, in plaats van te wachten wanneer je zelf weer iets mag zeggen;
  • Stel open, hoe en waarom vragen, zo blijft het gesprek lopen en kun je makkelijker doorvragen;
  • Vermijd oordelen en advies. Vraag jezelf af: wat kan ik van deze persoon leren?
  • Kijk onderstaande video voor tips om wat losser te worden in ongemakkelijke gesprekken:

Lukt het je écht niet om (door)vragen te bedenken en/of lol te hebben tijdens je date, doordat je maar niet kunt ontspannen? Probeer deze mindfullness-tactieken om met minder stress je eerste date in te gaan. Lukt het ondanks alle tips niet om plezier te hebben? Aan een dood paard trekken heeft ook geen zin. Misschien zijn jullie gewoon niet compatible — laat die twee date maar zitten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.