Hoe bewegen de prijzen van benzine en diesel in 2023?
Dat de prijzen van benzine en diesel in 2022 extreem zijn gestegen, mag geen nieuws meer heten. Om de frustratie aan de pomp en pijn in de portemonnee enigszins te verzachten, verlaagde de overheid de accijns op brandstof. Maar wat gebeurt er met de prijzen in 2023?
Een overzicht van de verwachte accijnzen in Nederland en omringende landen. En scrol helemaal naar beneden voor de verwachte olieprijs in 2023 vergeleken met 2022.
Sinds 1 april 2022 zijn de accijnzen in Nederland op brandstoffen verlaagd. De accijns op een liter benzine daalde met 17,3 cent, terwijl een liter diesel 11,1 cent ‘goedkoper’ werd. LPG (liquefied petroleum gas) kost per liter 4,1 cent minder sinds de accijnsverlaging.
Accijns op brandstof in Nederland in 2023
Zoals het nu lijkt daalt de prijs voor olie en gas de komende maanden niet, en sowieso niet significant. Sterker: de kans op stijging van de prijzen is groter. Nu al komt een op de vier automobilisten financieel in de knel door dure brandstof.
Volgens bronnen van RTL Nieuws blijft de verlaging van accijns op benzine, diesel en LPG ook in 2023 van kracht. Zeker tot 1 juli 2023, aldus de nieuwswebsite. In totaal wordt er 16 miljard euro uitgegeven aan een pakket dat de dalende koopkracht onder Nederlanders moet remmen. Deze maatregelen worden op Prinsjesdag 2022 officieel uit de doeken gedaan.
Benzine en diesel worden duurder in Duitsland
Hoewel Nederland de accijnsverlaging op benzine voorlopig blijvend is, volgens de bronnen van RTL Nieuws, zie je in Duitsland het tegenovergestelde. De Duitse regering is sinds 1 september gestopt met de accijnsverlaging op brandstoffen.
De verlaging in Duitsland was 30 cent per liter benzine en 14 cent per liter diesel. Nu is de prijs nagenoeg gelijk en loont het niet meer om de grens over te rijden. België is nog wel steeds voor Nederlanders aan de grens die benzine of diesel tanken. Voor brandstoffen op basis van aardgas kun je beter in Nederland blijven.
In Frankrijk kan je het best benzine of diesel tanken
Kijk je naar de rest van Europa, dan valt Frankrijk erg op. De accijnskorting op brandstof is daar juist groter geworden en die lijkt ook in 2023 door te zetten. Voor een liter benzine betaalden de Fransen 18 cent minder dan voor de verlaging. Inmiddels is dit 30 cent. De Belgische Autovisie-lezer kan wellicht een ritje naar de Franse grens maken voor een relatief goedkope tankbeurt.
‘Prijs van olie in 2023 lager dan in 2022’
Over de exacte prijzen van benzine en diesel valt nauwelijks iets te voorspellen. Feit is dat de accijns in Nederland voorlopig nog wel even laag is. En kijkend naar de prijs van een vat olie, lijkt het gemiddelde in 2023 lager uit te komen dan in 2022. Lees de exacte voorspellingen in dit artikel van The Economic Times.
Check vooral deze nieuwe functie van Google Maps, waarmee je diesel en benzine bespaart.