Prijsplafond verdwijnt, maar eerste geld stroomt nieuw noodfonds in
Het prijsplafond verdwijnt in 2024, de gasprijzen stijgen weer een beetje als het straks kouder wordt. Maar een eerste stap is gezet met een nieuw noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen.
Vorig jaar, toen de energiemarkt voor het eerst de grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende sancties richting Rusland voelde, werd een prijsplafond ingesteld door de Nederlandse overheid. In de maanden daarvoor kregen Nederlanders een compensatie van 190 euro per maand. De recordhoogtes van vorig jaar worden komende winter niet verwacht, toch zal het water in veel Nederlandse huishoudens aan de lippen staan.
Tijdelijk Noodfonds Energie
Energieleveranciers maken daarom alvast 20 miljoen euro vrij voor het voortzetten van het eerder dit jaar ingestelde Tijdelijk Noodfonds Energie. Daarmee willen ze het demissionaire kabinet bewegen om op Prinsjesdag de portemonnee te trekken voor een rijksbijdrage, zodat er komende winter opnieuw een vangnet is voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen.
De energiebranche dringt al langer aan op voortzetting van het noodfonds, dat eerder dit jaar stopte. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van brancheorganisatie Energie-Nederland zei eind vorige maand dat de betalingsachterstanden voor energierekeningen nog altijd oplopen. Dat kan extra oplopen als het prijsplafond verwdijnt.
“Onze leden ervaren dagelijks de zorgen bij een groot aantal klanten als het gaat om het kunnen betalen van de energierekening, zeker met de winter in aantocht”, zegt Van Nieuwenhuizen nu. “De energieprijzen zullen, zo is de verwachting, niet op het niveau van voor de crisis terugkomen en daarom is gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens in deze situatie hard nodig.”
Eerste 20 miljoen euro binnen
De 20 miljoen euro is toegezegd door Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Innova Energie, Greenchoice en Vattenfall. Ze benadrukken dat het om een eenmalige bijdrage gaat, want bestaanszekerheid is in de ogen van de de sector in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Mogelijk doen andere energieleveranciers later ook nog een toezegging, waardoor het bedrag uit de sector dus nog kan oplopen.
In mei dit jaar sloot het noodfonds met ruim 165.000 aanvragen. Het fonds was specifiek bedoeld voor het compenseren van huishoudens met een laag inkomen, van wie de energierekening dus een relatief groot deel opmaakt van de maandelijkse inkomsten. Volgens Energie-Nederland zijn ruim 45.000 huishoudens al geholpen met steun uit het fonds. Bij elkaar is inmiddels ongeveer 41 miljoen euro uitgekeerd.
Wat kostte het prijsplafond?
Die bedragen zijn overigens een schijntje vergeleken bij de overheidskosten voor het prijsplafond, die tot boven de 20 miljard reikten. Hopelijk doet de overheid er ook deze winter weer een schepje bovenop.