Prijsplafond eindelijk rond: dit zijn de energieprijzen in 2023
Het veelbesproken prijsplafond voor 2023 is op de valreep rond. We zetten de energieprijzen voor komend jaar voor je op een rij.
Met temperaturen beneden het vriespunt zijn schaatsliefhebbers hoopvol dat zij deze winter de ijzers weer uit het vet mogen halen. Ondertussen maakt een ander deel van Nederland zich vooral zorgen om de hoge energiekosten die we – ook na de 190 euro energiecompensatie – deze maand kunnen verwachten. Gelukkig is de uitwerking van het energieprijsplafond na maanden bakkeleien nu écht afgerond. Dit worden de energieprijzen vanaf het nieuwe jaar .
We weten eindelijk wat we kunnen verwachten van de energierekening in 2023. Mocht je in december te maken hebben met de variabele energieprijzen, dan is het goed om je stookgedrag kritisch onder de loep te nemen. Zo voorkom je dat de volledige eindejaarsuitkering kan worden overgemaakt naar de bankrekening van je energieleverancier.
Geldt het prijsplafond in 2023 ook voor jou?
Even terug. Wie profiteren er allemaal van het prijsplafond in Nederland? “Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers”, stelt de website van Rijksoverheid. Dat is iedereen met een kleine energieaansluiting. Begrijpelijk als dat nog niet heel veel bellen doet rinkelen.
Kleinverbruikers hebben een elektriciteitsaansluiting met een maximale grootte van drie keer tachtig ampère. Volgens consuwijzer hebben huishoudens meestal een aansluiting van 1 x 35 of 3 x 35 ampère. Je bent kleinverbruiker van gas, met een gasmeter tot het G25-type. Huishoudens hebben over het algemeen een G4 of G6-gasmeter. Zeker weten of je kleinverbruiker bent? Je kunt het checken op je energierekening of bij de netbeheerder.
Vooralsnog vallen huishoudens met een blokaansluiting buiten het prijsplafond. Voor hen is het nog even afwachten wat het prijskaartje van de energierekening wordt. De overheid hoopt voor het einde van het jaar met een plan te komen, waarmee ook deze huishoudens geholpen zijn.
Het maximale verbruik
Het prijsplafond van 2023 geldt niet voor een oneindig energieverbruik. Bij gas geldt het prijsplafond tot een verbruik van 1.200 kubieke meter. Het maximale elektriciteitsverbruik binnen het plafond is gelijkgesteld aan 2.900 kilowattuur.
De energieprijzen
Het prijsplafond dat op 1 januari ingaat, is ingevoerd om consumenten te beschermen tegen prijsschommelingen waar we sinds de energiecrisis mee geconfronteerd worden. Overigens is het prijsplafond tijdelijk: voor nu geldt het plafond gedurende heel 2023. Wat er daarna met de energiekosten gebeurt, moet de toekomst uitwijzen. Kleinverbruikers betalen – binnen de marges van het maximale verbruiksplafond – 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur elektriciteit. Lees hier in hoeverre dat verschilt met de huidige variabele energieprijzen.
Prijsplafond nog niet voor iedereen: check of je in aanmerking komt