Zoveel kost oudste aandeel uit de geschiedenis vandaag na inflatie
Van Wall Street was nog geen sprake. In 1602 betaalde Pieter Harmensz 150 gulden voor een stukje van de VOC. Het oudste beursaandeel in de geschiedenis der mensheid. Maar hoeveel zou hij daar in theorie vandaag voor moeten neertellen, na 421 jaar inflatie en een overgang naar de euro?
Op het hoogtepunt in 1637 bedroeg de waarde van de VOC ongeveer 78 miljoen gulden, ofwel zo’n 8 biljoen (!) euro in 2023 na inflatie. Daarmee zou de Verenigde Oost-Indische Compagnie bedrijven als Apple, Google en Amazon meerdere keren kunnen oppeuzelen.
Maar bij de oprichting in 1602 kon Jan en alleman nog een aandeel kopen, waaronder dus Pieter Harmensz.
Het oudste aandeel ter wereld
Volgens het Westfries Archief was deze 150 gulden ongeveer het equivalent van zijn jaarsalaris. Daarom loste de stadsbode uit Enkhuizen het aandeel waarschijnlijk in termijnen af.
Het uiteindelijke bewijs van betaling die Harmensz in 1606 ontving na de volledige som te hebben opgehoest, staat nu bekend als het oudste aandeel ter wereld. Dat komt ook omdat de VOC toen eigenlijk geen aandeelbewijzen uitgaf, behalve dus na een betaling in termijnen.
Maar hoeveel zou deze 150 gulden in 1602 ons vandaag in 2023 kosten na inflatie erop te berekenen?
Prijs van oudste beursaandeel ooit na inflatie
Dankzij enkele slimme koppen heeft het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis de koopkracht van een gulden uit de 17e eeuw kunnen herleiden tot een nominale euro-waarde in 2023. En het zal je waarschijnlijk verrassen: het oudste aandeel uit de geschiedenis kostte niet veel meer dan een huidig modaal maandsalaris.
Deze 150 gulden uit 1602 hebben namelijk dezelfde koopkracht als 3.171,78 euro in 2023. Maar uit het Nationaal Archief konden we ook de grootste investering in de VOC destijds achterhalen. En die blijkt een stuk prijziger.
Koopman Isaac le Maire, die later de eerste beursfraude ooit pleegde, had bij de oprichting van de VOC maar liefst 85.000 gulden veil voor aandelen in het bedrijf. Deze belegging zou hem vandaag de dag bijna twee miljoen kosten, ofwel 1.797.340,85 euro om precies te zijn.