Lucas van de Wetering
Lucas van de Wetering Geld & Carrière 23 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Vijf van de populairste bijbanen onder studenten en het salaris

Om normaal door het leven te gaan, is een bijbaan voor de meeste studenten bittere noodzaak. Dit zijn vijf van de populairste bijbanen en het indicatieve salaris.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om wat extra geld te verdienen. Maar welke bijbanen zijn nu populair onder studenten? En waarom zijn juist deze banen zo populair?

Populaire bijbanen onder studenten en het salaris

Ondergetekende is zelf nog student en ziet om zich heen dat de onderstaande baantjes behoorlijk gewild zijn. We zochten het salaris erbij via verschillende bronnen. Let wel, dit is puur een indicatie. Het uiteindelijke loon is afhankelijk van leeftijd, ervaring en het bedrijf.

Barista

Een van de populairste plekken om te werken voor studenten is in een koffiezaak als barista. Je kan er dan voor kiezen om bij een grote keten aan de slag te gaan zoals een Starbucks, maar je kan ook gewoon werken bij een klein lokaal koffietentje. Wel merk je dat je bij een grote zaak zoals Starbucks werkt in een internationaler team.

Er zijn verschillende voordelen van werken bij een koffiezaak. Ten eerste heb je vaak recht op gratis koffie, al verschilt het per plek tot hoeveel kopjes je recht hebt. Maar verder is weten hoe je een lekker bakje koffie maakt ook een handige vaardigheid om te beheersen. Natuurlijk hebben koffiezaken vaak ook soepele werktijden en ben je veel in contact met mensen. Ten slotte verdien je als barista uiteraard geen miljoenen, maar je sleept er volgens Randstad wel gemiddeld 13,64 euro per uur mee binnen.

Bezorger

Ook een bijbaantje als bezorger blijkt het goed te doen bij studenten. Hier zijn dan ook veel verschillende opties. Denk aan pakketbezorger, bezorger van eten of krantenbezorger. Dit gebeurt tegenwoordig vaak op een e-bike. Maar als je een rijbewijs hebt, kun je ook als bezorger per busje of auto aan de slag. En dan zijn er per bezorgtype ook nog eens veel verschillende bedrijven.

Dit zijn de populairste bijbanen onder studenten
Lekker fietsen! (Afbeelding: Freepik)

Het grootste voordeel van bezorger worden is de flexibele indeling van tijd. Bezorgdiensten hebben lange dagen, waardoor er ook veel verschillende tijden zijn dat je kan werken. Ook zit je niet vast aan volle werkdagen. Verder zijn de fooien en bonussen een leuke extra bovenop het prima salaris. Bezorgen is ook een relatief zelfstandige baan. Dus als niet houdt van constant samenwerken, is bezorger worden een prima bijbaan. Je verdient gemiddeld een salaris van 14,14 euro per uur, maar dit verschilt per werkplek.

Receptionist

Aan een bijbaan als receptionist denk je niet zo snel als student, maar er zijn best veel leuke vacatures, ook op tijden dat je niet in de collegebanken zit. Er zijn veel verschillende plekken waar je kan werken als receptionist. Je kan natuurlijk in een hotel gaan werken, maar ook bij kantoorgebouwen en zelfs universiteiten. Al ligt het er wel per plek aan wat je nodig hebt voor de baan en hoe oud je moet zijn.

Werken als receptionist heeft ook meerdere voordelen. Neem bijvoorbeeld de werktijden. Bij plekken zoals een hotel zijn weekenden vaak de drukste momenten, en weekenden zijn voor studenten vaak ook fijne dagen om te werken. Dit zorgt ervoor dat je genoeg tijden hebt voor je studie. Ook kun je bij hotels vaak avonden werken, dit is handig om dezelfde redenen. Ook het loon bij dit werk is lekker verdienen. Als receptionist verdien je gemiddeld 15,45 euro per uur. Als flexwerkernde student ligt het salaris volgens Randstad rond de 12 euro per uur. Ook dit verschilt weer per leeftijd bedrijf.

Winkelmedewerker

Winkelmedewerker is een van de meest gevraagde bijbanen, en dat is ook een van de redenen waarom het zo populair is. Denk aan een supermarkt te werken, kledingwinkel, warenhuis en ga zo maar door. Toch verschillen de soorten werktijden die je hebt wel erg per werkplek. Zo heb je in een supermarkt eerder de optie voor korte werkdagen.

Dit zijn de populairste bijbanen onder studenten
(Afbeelding: Pixabay / jsylatorre95)

En deze werktijden maken winkels zulke populaire bijbanen. Bij supermarkten kan je er makkelijk voor kiezen om alleen ochtenden of avonden te werken. Ook zit je niet direct vast aan volle werkdagen. Hoewel dit bij sommige winkels heel anders is, heb je daar alsof de kans om veel weekenden te werken zodat je tijd hebt voor je studie. Ook kom je veel in contact met mensen en kan je zo werken aan je klantenservice. Het loon loopt erg uiteen als winkelmedewerker. Als verkoopmedewerker ligt het gemiddelde uurloon rond de 13,92 euro, en bij supermarkten kom je vanaf 21 jaar al snel boven de 16 euro per uur uit.

Horecamedewerker

In de horeca heb je veel vrijheid in de keuze van je werktijden. Wel zijn weekenden in de meeste horecawerkplekken het drukst, maar dat is dus ideaal voor studenten. Hetzelfde geldt voor avonden. Toch zijn de grootste voordelen aan werken in de horeca de ontwikkeling in je klantenservice en de leuke fooien die je krijgt.

Verder heb je bij de meeste plekken ook recht op een drankje of wat eten, vooral als je werkt tijdens etenstijd. Ook het salaris in de horeca is best prima, al is er soms een groot verschil tussen de werkplekken. De standaard is het minimumloon, dat behoorlijk is gestegen in 2024.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.