Van 3 naar 40 dollar: wat Polkadot zo’n interessante crypto maakt
Vorige week steeg dot, de token van Polkadot, in twee dagen tijd met zo’n 20 procent. Wat zorgde voor deze koersstijging? Waarom wordt deze cryptomunt ook wel als een ‘Ethereum-killer’ gezien?
Kortom: wat is er zo bijzonder aan Polkadot?
In één jaar van 3 naar 40 dollar
Eind vorige week maakte de token van Polkadot (dot) een koerssprong van ongeveer 20 procent. Ook voor deze flinke koersstijging liet Polkadot indrukwekkende groei zien. Volgens Yahoo Finance steeg de waarde van de cryptomunt van september 2020 tot en met 30 september 2021 met maar liefst 872 procent, van 2.93 dollar naar 25.61 dollar. Nu, halverwege oktober, is 1 Polkadot zelfs ruim 40 dollar waard.
Waarom is Polkadot zo interessant om in de gaten te houden? Gavin Wood is de co-founder van Ethereum, maar creëerde Polkadot om een betere, geavanceerde versie van Ethereum te maken. Net als bij andere populaire altcoins waar een co-founder van Ethereum bij is betrokken (zoals Cardano) wordt Polkadot ietwat overdreven een eventuele Ethereum-killer genoemd.
Wat Polkadot onderscheidend maakt
Wat maakt dit Polkadot nou zo bijzonder? Dat is zonder twijfel de cross-chain interoperabiliteit. Dat is een hele mond vol, maar simpel gezegd willen ze er bij dit platform voor zorgen dat bestaande en nieuwe blockchains met elkaar kunnen samenwerken.
Zoals je waarschijnlijk al weet, opereren blockchains en de cryptomunten die erop verhandeld worden nu voor het grootste gedeelte los van elkaar. Op de blockchain van Bitcoin worden nu bijvoorbeeld alleen BTC en Bitcoin Cash verhandeld.
Polkadot wil dat onafhankelijke blockchains informatie uitwisselen en daarin een ‘parablockchain’ zijn. Dat is een soort ‘smeermiddel’, de blockchain die connecties legt tussen verschillende blockchains. Op deze manier zou je Bitcoin kunnen betalen met smart contracts die op de Ethereum-blockchain zijn opgesteld, bijvoorbeeld.
Waar Bitcoin het doel heeft om een alternatief betaalsysteem te worden (nu is het vooral nog een investering), draait het bij deze blockchain meer om het onderliggende systeem. In Polkadot investeer je vooral omdat je gelooft in de functionaliteit, niet om de intrinsieke waarde, aldus Business AM.
Aankondiging van softwareteam
Dat dot vorige week de best presterende crypto was, heeft dan ook hiermee te maken. Vorige week kondigde het team achter Polkadot namelijk de start van een project aan dat deze koppeling van verschillende blockchains mogelijk moet maken. Dit houdt in dat we vanaf november (als het project van start gaat) meer verbindingen gaan zien tussen blockchains.
Geïnteresseerd geworden? Dan is de onderstaande video van 12 minuten zeker een aanrader. Wiebe van Crypto Insiders legt duidelijk de technologie achter Polkadot uit.
‘s Werelds een na grootste bank: Bitcoin is niet meer te negeren