Controversiële YouTuber verkoopt duurste Pokémon-kaart ooit als NFT’s
YouTuber Logan Paul heeft meer dan een miljoen dollar verloren tijdens de recente crypto-crash. Toch gooit de controversiële Amerikaan niet de handdoek in de ring. Dankzij Paul en de wondere wereld van NFT’s kun je nu namelijk mede-eigenaar worden van ‘s werelds duurste Pokémon-kaart.
Bitcoin is gekelderd en ook NFT’s lijken over het algemeen gedegradeerd van peperdure hebbedingen tot restproducten van een vervlogen hype. Of zitten we toch simpelweg in een tijdelijke bear market, en hebben NFT’s nog een glansrijke toekomst?
Logan Paul boekt cryptorecord
Dat is voorlopig nog een kwestie van afwachten, maar in de tussentijd zitten crypto-evangelisten niet stil. De controversiële YouTuber Logan Paul onthulde onlangs dat hij bijna 1,2 miljoen dollar aan crypto heeft verloren tijdens de recente crash. Zelfs met een geschat vermogen van zo’n 45 miljoen doet dat even zeer.
De 27-jarige ondernemer laat zich echter niet ontmoedigen. Logan Paul kwam afgelopen april terecht in het Guinness Book of World Records door 5,275 miljoen dollar uit te geven. Niet aan een auto of een villa, maar aan een stukje karton. Met de uiterst zeldzame Pikachu Illustrator-kaart uit 1998 heeft hij namelijk ‘s werelds meest waardevolle Pokémon-kaart in zijn bezit.
Ter vergelijking: drie jaar geleden was het nog groot nieuws toen ‘s werelds duurste Pokémon-kaart voor iets meer dan twee ton werd verpatst. Klein verschilletje.
Congratulations to @LoganPaul on achieving his first Guinness World Records title!
His PSA 10 Pikachu Illustrator is the most expensive Pokémon card sold in a private auction – $5,275,000
Read more: https://t.co/ghZiQ0yQO3 pic.twitter.com/opulLbzTsY
— Guinness World Records (@GWR) April 3, 2022
Tien exemplaren
De Pikachu Illustrator-kaart werd in 1997 en 1998 uitgedeeld aan winnaars van een tekenwedstrijd in Japan. Er zijn in totaal slechts 39 exemplaren geproduceerd, waarvan er naar schatting anno 2022 nog maar tien stuks over zijn.
Het exemplaar van Logan Paul is niet enkel zeer zeldzaam, maar ook nog eens in excellente staat. In perfecte staat zelfs: autoriteit PSA, een authenticatiebedrijf, gaf de kaart een tien.
Paul zou Paul niet zijn als hij zijn prijzige wereldrecord niet flink zou uitmelken. Kort na de aanschaf droeg hij de miljoenenkaart om zijn nek als een ketting. Niet thuis, niet op straat, maar tijdens een groot worstelevenement.
Pokémon-kaart wordt NFT
En dan nu de link met de cryptowereld. Het is namelijk tijd voor Paul’s volgende stunt, want hij zal toch op de een of andere manier zijn investering terug moeten verdienen.
De YouTuber heeft ‘s werelds duurste Pokémon-kaart namelijk omgetoverd tot een NFT. De kaart is afgelopen weekend in tokens opgesplitst, die met een startprijs van 10 cent per stuk op het platform Liquid Marketplace zijn gezet.
Een platform dat tot deze stunt nog volledig onbekend was, dus je bent gewaarschuwd. De toko heeft als missie om ‘verzamelaars de kans te bieden om mede-eigenaar te worden van fysieke en digitale assets middels de kracht van tokenization.’
Mede-eigenaar van ‘echte’ kaart
Paul behoudt zelf 49 procent van de tokens. In theorie kun je dus voor 51 procent eigenaar worden van de kaart, mits je alle tokens zelf opkoopt. Je bent dan dus niet mede-eigenaar van een digitaal stukje kunst, zoals vaak het geval is bij NFT’s, maar van de daadwerkelijke fysieke kaart. Tot in hoeverre dergelijk eigenaarschap echter ook wettelijk overdraagbaar is naar de ‘echte’ wereld, is op het moment van schrijven nog een groot vraagteken.
Dat geldt ook voor het succes van dit plan. Van die eerder genoemde 10 cent per token is op het moment van schrijven namelijk nog maar 3 cent over. Plus: wat gebeurt er als Paul weer door gaat met de volgende stunt, en de meeste tokens liggen te verstoffen op de digitale plank? Opnieuw: je bent gewaarschuwd.
Je kunt zelf hier een kijkje nemen of zelfs wat tokens aanschaffen.