Koen Lorijn
Koen Lorijn Voeding Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Deze plantaardige eiwitbronnen tellen meer eiwitten dan een steak

Wij, actieve mannen, gedijen op eiwitten dan wel proteïne. En dan vooral die uit een lekker stukkie kip of een flinke steak, toch? Of het nu vanuit principiële voorkeur of klimaatredenen is: er zijn ook plantaardige eiwitbronnen die je voor je behoeftes kunt aanboren.

Met al die schreeuwerige ‘Nu Meer Eiwitten’ of ‘Rijk Aan Proteïne’-reclames kun je er bijna niet omheen. Proteïne is hot. Niet gek ook, want naast populair zijn ze ook enorm belangrijk. En dan vooral voor sporters. Maar die explosieve vraag naar eiwitrijk voedsel zoals vlees heeft ook een keerzijde. Zo zorgt een groeiende veestapel voor menselijke consumptie zowel direct als indirect voor meer uitstoot. En dat terwijl het voer van dit vee al een miljard mensen kan voeden, en er alternatieve plantaardige eiwitbronnen zijn. Vinden we dat iedereen volledig moet overstappen naar plantaardig? Nee hoor. Maar bij het consumeren van grote hoeveelheden eiwitten, hoort ook een verantwoordelijkheid. Deels overgaan op plantaardige alternatieven kan een optie zijn die voor jou én de planeet een goede keuze is.

Eiwitten voor sporters

Eiwitten en de aminozuren waaruit deze bestaan, kun je zien als de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het herstellen en bouwen van je spieren na training. Logischerwijs doe je er als sportieve vent goed aan om veel proteïne binnen te krijgen. De dagelijkse richtlijn voor krachtsporters is ongeveer 1,6 tot 2,2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Voor duursporters is dit net iets minder.

Ook wanneer je wil afvallen zijn eiwitten belangrijk. Aan de ene kant omdat veel proteïne eten helpt bij het behouden van je droge spiermassa. Aan de andere kant doordat eiwitten je een voller gevoel geven dan, bijvoorbeeld, koolhydraten dat doen. Op die manier helpt het eten van proteïne bij het controleren van je hongergevoel.

De beste plantaardige eiwitbronnen

Goed, terug naar die sporters. Veel eiwitten dus, die jij binnen moet krijgen. Maar denk je weleens aan welke invloed dit op de wereld heeft? Of je het nu vanuit diervriendelijkheidsperspectief doet of omdat je het klimaat wat wil ontzien: plantaardige eiwitbronnen zijn een prima alternatief. Soms zit daar verhoudingsgewijs zelfs nog meer eiwit in dan een steak.

Je kunt deels of volledig switchen, zonder negatief effect. Of nou ja, er is er één. Wanneer je vlees eet, krijg je in principe alle verschillende aminozuren binnen via je voeding. Bij enkel plantaardige proteïne is dat aminozuurprofiel onvolledig. Maakt dat veel uit? Niet per se. Maar het betekent wel dat je er goed aan doet om nét iets meer eiwitten te eten dan wanneer je een omnivoor of carnivoor dieet volgt. Zeg 2 tot 3 gram per kilo lichaamsgewicht.

ProductEiwitten per 100 gram
Eiwitshakes/-repen (erwten-eiwit)tot 80 gram
Spirulina (alg)60 gram
Sojabonen37 gram
Linzen21 gram
Kikkererwten20 gram
Quinoa15 gram
Plantaardige kwark (sojabasis)6 gram
* Een steak telt 25 gram eiwitten per 100 gram

Wil je eens wat anders dan kip of steak, maar ben je niet gebonden aan een bepaald dieet? Probeer deze vijf verrassende voedingsmiddelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.